Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Каране на колело - ето колко е полезно

Каране на колело - ето колко е полезно

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k248
Ползи от карането на колело

Освен че е най-евтиният вариант за придвижване в населено място, колоезденето има много ползи. То спомага изгарянето на калории, намаляването на мазнините в тялото, подобряване на сърдечния ритъм и по-добрата функционалност на белите дробове. Карането на колело укрепва здравето и стяга мускулите, за да имате едно стройно и здраво тяло.

Карането на колело действа най-добре на сърцето. Тази физическа активност понижава нивото на лошия холестерол и се намалява риска от инфаркт. Всяка част на тялото се снабдява с кислород, тъй като стимулира дишането.

Психолозите смятат, че карането на колело, като целенасочената физическа активност има способността да разсейва негативните мисли. И как няма да е така, като само половин час каране дневно изгаря до 150 калории. Колелото е най-добрият приятел на желаещите да отслабнат.

Освен това карането на колело е препоръчително, ако не и задължително за хора, склонни към образуване на разширени вени. Това действие предпазва краката от застой на кръвта и отоци.

Основните мускули, които участват при карането на колело, са тези на краката. Освен това обаче участие взимат и коремните, и тези на гърба. По този начин се изгражда "мускулен корсет", който предпазва от дискова херния.

При карането на колело в мозъка се отделят ендорфини. Те са тези, които подобряват настроението, намаляват усещането за болка и премахват безпокойството.

Най-ползотворно е карането на колело в гората или парка, заради свежия въздух. Ако нямате време обаче със същия успех може да карате велоергометър у дома или във фитнес. Това е също толкова полезно.

Освен лични ползи с карането на колело в големия град вие спомагате за намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.

Нека видим още ползи от колоезденето!

Замърсен въздух

Подобрен сън. Едно ранно сутрешно колоездене ще ви помогне да се събудите по-бързо. И благодарение на редовното упражнение на колелото си, сънят ви ще бъде по-здрав, което означава, че ще се събудите отпочинали. Редовното колоездене премахва хормоните на стреса от тялото - кортизола, което често пречи на съня. По този начин колоезденето може да ви помогне да се отървете от безсънието.

Подобрено храносмилане. Колоезденето подобрява метаболизма. По този начин увеличава апетита и подобрява храносмилането. Помните колко сте гладни след колоездене? Появата на апетит е признак на активен метаболизъм.

Устойчивост. Чрез редовни велосипедни пътувания общата ви издръжливост ще се увеличи, ще се чувствате по-енергични, активни и по-силни, ще можете да понесете тежестта през работния ден и емоционалното ви състояние ще се стабилизира.

Отслабване. Велосипедът е много полезен за тези, които искат да отслабнат. По време на колоездене се изгарят много калории, нежеланите мазнини в бедрата се намаляват. Също така тялото ви изгаря мазнините не само по време на пътуване, но и след няколко часа. А тези, които карат бързо на къси разстояния, изгарят няколко пъти повече мазнини в сравнение с тези, които карат по-дълго, но по-бавно.

Подобряване на състоянието на кожата. Редовното колоездене помага да се забави стареенето на кожата. Тези неща се случват, защото увеличават кръвообращението, което от своя страна, носи кислород и хранителни вещества в клетките на кожата по-ефективно, като в същото време елиминира вредните токсини. Колоезденето създава и идеални условия за генерирането на колаген, което от своя страна спомага за забавяне на появата на бръчки.

Намаляване на стреса Колоезденето - е най-лесният и бърз начин да получите доза хормони на щастието. Колоезденето, както и другите велосипедни спортове, е чудесен начин да се освободите от негативните мисли. Опитайте се да изминете поне няколко километра - всички неприятни мисли ще си тръгнат веднага. Монотонни движения, дълбоко дишане - всичко това автоматично привежда мислите и чувствата в ред.

Укрепване на нервната система. Колоезденето има благоприятен ефект върху общото емоционално състояние, допринася за укрепване на нервната система - подобрява настроението и общото състояние и ще получите много висока доза жизненост. Велосипед - е най-добрият начин да изпуснете пара след ден на усилен умствен труд зад бюрото.

Подобряване на умствената способност. Колоезденето увеличава притока на кръв и кислород към мозъка, което активира и регенерира ефекта на рецепторите, създавайки нови мозъчни клетки в хипотоламуса - област, която е отговорна за паметта. Освен това писатели, музиканти, художници, мениджъри и много други професионалисти използват велосипеда, за да стимулират творческото мислене. Тъй като поради високия приток на кислород към мозъка се активират невронните дейности.

Подобряване на белодробната функция. По време на колоездене белите дробове работят много по-активно от обикновено - особено когато натоварването е поне час, колоезденето кара дробовете да работят с пълна мощност. Благодарение на вентилационната функция на белите дробове, те се отърват по-бързо от токсични вещества, които са в изобилие в почти всеки град. Оттук следва, че трябва да се опитате да направите маршрута си по-близо до природата и по-далеч от задръстените пътища.

Подобряване на зрението. Колоезденето е много полезно като упражнение за очите. Преценете сами: където и да е маршрутът ви - по горски пътеки или тротоари - трябва да насочите погледа си към пътя. Погледът ви е фокусиран и се променя от един обект в друг. Подобно обучение на очните мускули намалява риска от късогледство и подобрява зрението.

Укрепване на имунитета. Тези, които трайно прекарват свободното си време в каране на колело, значително увеличават способността на организма да се бори с инфекции (имунна система), поради което много по-рядко се заразяват със сезонни заболявания - грип, настинки и др.

Колоезденето ви помага да откриете приятели

Развитие на вестибуларния апарат. Колоезденето е чудесно за вестибуларния апарат и координацията на движенията.

Развитие на малки деца. Детето, което кара колело, има всички предимства, изброени по-горе, както и възрастните. Велосипедът поставя основите на здравето на детето в бъдеще.

Положителен пример. Освен това си струва да запомните, че децата са повлияни от родителите си. Ако децата ви видят, че редовно карате колело, скоро ще искат да последват примера му.

Укрепване на отношенията. Обичайното колоездене помага да се отделят хормоните, които са отговорни за настроението ви, така че всички незначителни конфликти да изчезнат без следа. Екскурзиите също са добра възможност за романтична атмосфера.

Време, прекарано със семейството. Колоезденето е страхотно семейно забавление, където всеки ще намери нещо интересно за себе си. Най-малкото дете може да седне на велосипедна седалка или специален кош и да се присъедини към семейството на велосипедна екскурзия.

Нови приятели. Освен доброто здраве, колоезденето има положителен ефект и върху социалната част на живота. Колоезденето е чудесен начин да се срещнете с хора, които вероятно ще ви бъдат приятели - защото имате общи интереси.

Колоезденето е лесно да се интегрира в ежедневната дейност, като е еднакво здравословно, забавно занимание и форма на упражнения на открито.

Човешкото тяло се нуждае от умерена или интензивна физическа активност в продължение на поне 30 минути на ден. С идването на топлия сезон възможностите за спортове на открито са изключително разнообразни и специалистите препоръчват през този период да карате колело активно, като се считате за релаксиращо занимание, както за група - с приятели или семейство - така и поотделно. Физическите, социалните и умствените ползи правят колоезденето спорт, подходящ за всички възрасти.

Ето още няколко причини да карате колело:

1. Колоезденето спестява време за пътуване между две места.

2. Прави ръцете ви по-издръжливи.

3. Подобрява сексуалния живот.

4. Позволява чести закуски и калорични храни като домашни бургери, пица с месо, спагети със сирена, кюфтенца в сос, панирано пиле, които после по-лесно се преработват от тялото.

5. Намалява нивото на обща умора

6. Колоезденето създава възможности за участие в благотворителни акции и многобройни състезания, преходи, разходки.

Колоезденето ще направи семейството ви щастливо

7. Развива склонност към други спортове.

8. Помага за намаляване на замърсяването на въздуха.

9. Поддържа еластичността на кожата.

10. Редуцира трафика в големите градове и прави предвижването по-лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Георги В.
Георги В.
12.03.2014 10:40
Всичко това е много хубаво. Лошото е само, че когато караш в София и като се задъхаш ... поемаш толкова "чист" и "приятен" въздух, че карането на колело чак става вредно. Много хора нямат желание да зарежат колата си, за да допринесат с нещо добро за природата.
3
0