ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Мистичният Пума Пунку - творение на извънземни?

Мистичният Пума Пунку - творение на извънземни?

MarianeMariane
Джедай
143276269
Пума Пунки

Високо в Андите на 3660 метра надморска височина, на територията на Боливия се намира внушителен скален комплекс, който носи името Пума Пунку или Вратата на пумата.

Вратата на пумата е монументален комплекс, разположен в земите ва индианците от племето Аймара. Останките от този монумент са най-старите известни каменни структури, които са откривани на нашата планета.

Това, което не дава покой на учените, е въпросът Кой е построил този уникален каменен комплекс? Защото древните обитатели на областта категорично не са разполагали с технологията, средствата и познанието, необходими за изграждането му.

Всъщност руините на Пума Пунку са само един от четирите главни обекти на територията на древния боливийски град Тиахуанако. Освен него интерес за учените представляват и пирамидата Акапана, платформата Каласасая и Подземният град.

Каменните фигури в Пума Пунку са изработени от гранит и диорит. Те са оформени с веща ръка и внимание към детайла. А как е станало това е пълна мистерия. Единственият материал на Земята, която е по-твърд от тях, е диамантът, т.е. древните скулптури трябва да са използвали за оформянето им диамантени инструменти.

Друг факт, който буди недоумението на учените, е теглото на каменните плочи. Измерванията показват, че теглото дори на един-единствен камък надхвърля 800 тона, а най-близката каменоломна се намира на 15 километра от паметника.

Преместването на каменни плочи с такова тегло и на такова разстояние би представлявало предизвикателство дори за съвременните инженери.

Тогава кой е построил древния каменен паметник. Съществуват теории, че каменните структури на древните индианци всъщност са дело на извънземна цивилизация. Привържениците на тази теория посочват, че каменните плочи не просто са отрязани.

Древни градове

Те буквално са скроени с хирургическа прецизност. Разрезите, които са направени, са с идеално права форма, а дупките, които са пробити в тях, са с еднаква дълбочина и перфектна форма. Отделните плочи са изрязани, така че да бъдат съединени една за друга.

Частите на гигантския каменен пъзел се напасват една за друга идеално и не е необходимо използването на хоросан за спойка. Ако всички каменни плочи се сглобят, те ще образуват внушителна фигура с височина четири нива.

Жителите на древния град Тиахуанако са изповядвали култ към небето и гръмотевичния бог Виракоча. Индианците са изобразявали божеството си с жезли в двете ръце и ореол от светлина, която се намира около главата му. Този ореол е директна препратка към неизвестен слънчев бог, който е изобразен на запазен барелеф на Слънчевата врата на Тиахуанако.

Възможно ли е древните божества всъщност да са били представители на извънземна цивилизация, чиито представители да са показали на местните как да построят каменни паметник?

Ако учените са датирали руините правилно, Пума Пунку е бил построен преди 12 000-14 000 години. Това е близо 4000–6000 години преди древната Месопотамска цивилизация на Шумерите, която се смята за най-древната развита цивилизация в човешката история.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest