Ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Да забавим стареенето на кожата

Да забавим стареенето на кожата

Стареене на кожата

Макар че всички реклами за кремове за лице ни убеждават, че стареенето може да бъде забавено, дали наистина това е така? От какво зависи по-бързото стареене на кожата – дали от грижата, която полагаме за себе си, или по-скоро гените са тези, които определят темпото?

С течението на годините кожата започва да старее, както остаряват и всички останали органи. Разбира се, възрастта е общото обяснение за нещата, но има и други фактори, които са причина за по-бързото състаряване на организма.

С течение на времето колагенът и еластинът, които се съдържат в кожата, започват да отслабват, вследствие на което кожата започва да се отпуска. Тя става по-тънка, губи своя блясък, постепенно се отпуск. Гените, които носим, също са от значение за това кога ще започнем да виждаме всички тези процеси по тялото си.

Появата на бръчки можем, ако не да избегнем напълно, то поне да отложим за известен период от време. Достатъчно е да полагаме грижа за себе си. Не е желателно например да се стоите дълго време под слънчевите лъчи.

Кремове

Петната, които се появяват по кожата, са вследствие именно на слънчевата светлина – ултравиолетовите лъчи разрушават еластичните фибри, заради които кожата изглежда здрава и свежа.

- Избягвайте стоенето на слънце – когато излизате използвайте слънцезащитни средства, които имат фактор не по-малък от 15.

- Спрете цигарите – при пушачите бръчките се появяват доста по-рано, категорични са учените. Причините са намаленият приток на кръв към лицето, както и на токсичните вещества, които се съдържат в дима на всяка цигара.

Хранене

- Не приемайте повече от едно питие дневно. За мъжете са позволени две чашки, но всичко над това е вредно за организма като цяло. Повечето хора, които пият повече, не се хранят особено здравословно. Когато организмът страда от липса на полезни хранителни вещества, това веднага се отразява на кожата.

- Снабдявайте кожата си с полезните за нея вещества – яжте храни с голямо съдържание на витамини, избягвайте вредните продукти.

- Използвайте кремове подходящи за вашата кожа – не купувайте продукти само за лицето си. Мажете ръцете си ежедневно с подходящ крем, а за лицето си купувайте кремове с гликолова киселина и ретинол.

- Някои билки също могат да помогнат да забавите стареенето на кожата – алое вера, мента, гинко билоба и др. Можете да пиете отвари от тях, както и да ги използвате външно.

- Не забравяйте да полагате всекидневна грижа за себе си – почиствайте и овлажнявайте кожата си всяка вечер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest