ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Идва есента, засилете имунитета!

Идва есента, засилете имунитета!

Есента идва, засилете имунитета
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Есента чука здраво на вратата! Слънцето и топлото временно си отиват, за да отстъпят мястото си на студа, който влачи след себе си настинки, хреми, кашлици... Въобще, ужас!

Добре е още отсега да си изградите щитове срещу всички тези досадни болести и простуди, като засилите имунитета си.

Най-лесния начин за това е подходящата храна. Организмът се нуждае от достатъчно количество от всичките полезни за него вещества. Той е толкова капризен, че ако вие можете един ден в живота си да се лишите от някакво свое изкушение и да оживеете до следващия ден, при него недостигът само на 1 витамин или минерал е способен да наруши имунната му система.

От голямо значение за нея е цинкът. Той е особено важен за обмяната на веществата. Можете да си го доставите от месото, сиренето, яйцата или морските продукти.

Важни в менюто ви през есента са плодовете. Всъщност, те са полезни през всичките сезони. Неутрализират негативното въздействие на свободните радикали.

Включете в по-големи количества и киселото мляко. Полезните бактерии в него подпомагат храносмилането и имунната система, тъй като са действат унищожаващо на вредните бактерии в организма ни.

Същите свойства имат чесънът лукът.

Зеленчуците! Разбира се, не ги забравяйте. Броколите са ценен източник на витамин С. Морковите и картофите са богати на антиоксиданти.

Тичането подсилва имунитета

Имайте предвид, че безразборното поглъщане на захар вреди на имунитета през есента. Тъй че хапвайте умерено шоколади и останалите сладки изкушения.

Наред с храненето, не пренебрегвайте и спорта в амбицията си да подсилите имунната си система. Плуването в закритите басейни веднъж в седмицата се ви се отрази тонизиращо. Аеробиката, бягането и бързото ходене - също.

Всъщност има толкова видове спорт, на които можете да наблегнете - колоездене, фитнес, туризъм... Имайте предвид обаче следното! Във фитнес-салона не е нужно да се натоварване до изтощение. Това ще има обратен ефект. Вместо да засили, ще отслаби имунитета ви.

Вижте още съвети за висок имунитет и полезни есенни рецепти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest