ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Легенда за Великденския заек

Легенда за Великденския заек

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190394
Великденски заек

Великденският заек е традиционен символ в католическия Великден, а напоследък става все по–популярен и у нас. Заекът символизира плодородието и изобилието, а в древните ритуали и християнските вярвания се свързва с различните цикли на Луната.

Древна легенда твърди, че една богиня превърнала голяма и красива птица в заек. Не е ясно защо се е случило това, но се счита, че точно защото великденският заек е бил птица, продължава да свива гнезда, в който да събира яйца.

Според легендата великденският заек носи кошница, пълна с шарени яйца, бонбони и играчки на най-малките в нощта преди Възкресение.

Той оставя кошницата с великденски яйца и лакомства на тайно място в дома, за да не бъде открита от малчуганите в празничната сутрин. Така в САЩ се появил обичаят лов на яйца.

Родители скриват на труднодостъпни места различни по големина, цвят и материал великденски яйца, а целта на хлапетата е да ги намерят. Разбира се раздават се и награди – за най-много намерени яйца, за най-голямо или най-малко яйце.

Според друго поверие, свързано с Великденския заек, когато водели Христос към Голгота, за да бъде разпнат на кръст, в тълпата бил и Симеон от Кирина с двете си деца.

Легенда за Великденския заек

Единият му син – Руфус имал със себе си зайче. Внезапно кръстът паднал на земята. След малко се чула детска врява. Кръстът смачкал животинчето и то умряло.

Трогателният плач на момчето накарал Исус да се обърне и въпреки мъките си докоснал мъртвото зайче като му направил кръстен знак. В миг зайчето оживяло и побягнало. Изведнъж обаче то се появило под кръста на разпнатия Христос.

Когато вечерта учениците отишли да приберат тялото на Спасителя, зайчето все още стояло на същото място със зачервени от сълзи и скръб очички. Това зайче хората кръстили Великденски заек.

Днес гнездата за великденска украса се купуват от магазина. Родителите ги пълнят с най-различни великденски сладкиши, яйца и др. Почитаното място в кошничките обаче задължително се полага на шоколадовия заек.

Великденският заек е едно от малкото чудеса, в които дечицата вярват. Също както Дядо Коледа, така и Великденският заек помага на малките деца за усетят духа на красивия празник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest