ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да си отгледаме авокадо сами

Как да си отгледаме авокадо сами

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190372
Авокадо
Поставка за телефон за кола с безжично зарядно
Препоръчано за теб:
Поставка за телефон за кола с безжично зарядно
38.00 лв.
Виж ››

Какво всички знаем, авокадото е безкрайно полезно за нашия организъм. Това, разбира се, го прави и честа добавка към салати, ястия, салати, суши и неизменна съставка в пастата Гуакамоле. Не сте ли се питали обаче дали от голямото семе на авокадото не може да израсте зелено и красиво дръвче, което да освежи дома ви?

В цветарските магазини такова растение едва ли ще срещнете, защото не е известно като декоративно растение, a мнозина дори го намират за простовато.

Но всъщност авокадото е безкрайно очарователно растение, което има интересни роднини - канеленото дърво, а също лавровото, чиито листа използваме за подправка, т.нар. дафинов лист. От всички екзотични дръвчета авокадото е най-издръжливо на студ. Въпреки това е препоръчително да се отглежда на сравнително топло място.

След като си хапнете добре узрялото авокадо, добре е в рамките на 2-3 дни да посеете семето в леко кисела почва. Семето не бива да се заравя напълно в почвата, а наполовина. Като по - дебелата му част трябва да сочи към дъното на саксията, по тънката нагоре. Заредете се с търпение и не забравяйте от време на време да овлажнявате почвата.

Авокадо в саксия

След около месец дребничко стръкче започва да разполовява костилката на две. Това е един от най-щастливите мигове при отглеждането му, тъй като малко преди това може да са ви налегнали черни мисли и да сте се отчаяли, че с това авокадо нищо няма да се случи и сте си изгубили времето.

В никакъв случай не бива да се отказвате, защото след това идва периодът на видим застой, в който авокадото пуска коренчетата си.

Скоро обаче малкото растение ще започне бързо да нараства и още преди да сте се забелязали, ще е високо около една педя, макар и напомнящо повече на пръчка. Малко по малко започват да се появяват повече листенца, а след няколко месеца имаме малко дръвче високо около 4-5 педи, като растежът на височина спира на няколко пъти, последван от нови листенца.

Плод Авокадо

За да расте здраво авокадото ви и да образува добра листна маса, е нужно да му подсигурите достъп до повече светлина. Но е препоръчително, докато все още прокарва първите си деликатни листенца, тя да не бъде пряка.

Важен момент от отглеждането на растението е поливането. Почвата на авокадото никога не трябва да изсъхва напълно. В противен случай ще забележите как листата му оклюмват и скоро започват да кафенеят. А това не е никак приятна гледка. Но не бива и да прекалявате с поливането, защото това може да причини пожълтяване на листата. Ако въздухът е по-сух, се препоръчва да пулверизирате растението с вода.

Когато достигне 70-80 см, можете да оформите короната на дръвчето, отрязвайки върха му. По този начин то ще пусне разклонения и стъблото ще е по-стабилно и красиво.

Това са всички най-важни тънкости при отглеждането на екзотичното растение. Ако старателно спазвате тези условия, дръвчето ще ви радва и ще краси дома ви дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
tinka_61
tinka_61
03.10.2014 21:39
Аз имам едно авокадо,посях го през 2009г.направо във саксията.Много е красиво.
0
0
Margarita
Margarita
10.08.2014 21:17
Костилките на авокадото се слагам във форма за лед,която пълня с вода и във всяка клетка слагам костилка с острата част нагоре.От долу пуска бели коренчета,а от горе излиза стръкче.Тогава го засаждам в саксийка.Когато порасне горе-долу около педя му отрязвам върхът и така се разклонява,излизат други клончета и листа.
0
0
did
did
27.04.2014 21:27
Сериозно,не дава ли плод?
0
0
авокадо
авокадо
25.04.2014 14:51
но никога няма да даде плод
0
2