ezine.bg»Статии»Здраве»Многоплодна бременност в резултат на ин витро

Многоплодна бременност в резултат на ин витро

МаринаМарина
Джедай
46820
Бременност

Ин витро оплождането е единствен шанс за деца при много семейства по света. Статистиката посочва, че безплодието засяга близо 80 милиона души по цялата планета и благодарение на активно развиващите се биомедицински технологии са постигнати много бременности, завършили с раждането на 5 милиона деца.

В резултат от този метод на зачеване тези деца представляват голям интерес за много учени, заинтригувани от тяхното развитие и възможните здравни и социални проблеми. Което понякога е трудно постижимо, защото често процедурите по АРТ (Асистирани репродуктивни техники) се извършват е една държава, а раждането в друга. Освен това се появяват все по–нови технологии на АР (Асистирана репродукция), които носят след себе си рискове за ембриона и плода.

Рискови фактори при тези деца, създадени в лабораторни условия, са възрастта на родителите, медикаментите, използвани за стимулацията, игнориране на естествения подбор, както и трансфер на повече от един ембриони с цел увеличаване на успеваемостта и като резултат появата на многоплодна бременност.

Многоплодната бременност съставлява 1–2 % от всички бременности, Тази бременност се характеризира с по–висока перинатална смъртност (започва от 28-та гестационна седмица до 7 пълни дни след раждането). Тя представлява сериозен проблем при прилагането на асистираните репродуктивни технологии, поради което през последните години много широко се препоръчва трансфериране на 1 ембрион (максимум до 2 ембриона).

Ин витро

Много изследвания показват как раждането на недоносени деца с телесно тегло под 2500 грама и такива с много ниско тегло под 1500 грама е петкратно завишено при многоплодните бременности. Според получените данни средната продължителност на бременността при двуплодна бременност е 37 г.с., а при триплодната – 33.5 г.с.

Рискът е по–висок и относно развитието на вродени аномалии и хромозомни болести. Според данни, публикувани от Шведския национален регистър, честотата на Детската церебрална парализа е 4 пъти по–висока при децата, родени след ин витро процедура. Като рискът е още по–висок при многоплодна бременност.

Истината е, че животът на всеки човек - от неговото създаване до смъртта му, е изпълнен с много рискове. Което обаче не означава, че не трябва да го изживеем пълноценно. А как той ще е такъв без нашите деца?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest