ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кои са метаболитни заболявания

Кои са метаболитни заболявания

МаринаМарина
Джедай
46820
Метаболитни заболявания
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Метаболизмът е процес, с който тялото разполага, за да може преработвайки приетата храна, да извлече от нея всички необходими вещества. Храната, знаем, се състои от белтъци, мазнини и въглехидрати, както и минерали и витамини.

В храносмилателната система са налице различни процеси, с чиято помощ тези вещества се разграждат до усвоими захари, киселини и други. А тялото ги използва веднага или ги съхранява например в черния дроб, мускулите или под формата на мастни депа по тялото.

Метаболитно заболяване възниква, когато са налице необичайни химични реакции, които нарушават нормалната преработка. В такива случаи се стига до липсата на някои вещества или излишъкът на други, което нарушава здравето на организма. Крайният резултат е нарушаване функциите на един или друг орган, например панкреаса, което довежда до развитието на диабет. Той бива два вида: Тип 1 – инсулинозависим; Тип 2 – неинсулинозависим.

Метаболитно нарушение от захарен диабет тип 1 се получава, когато панкреасът (задстомашната жлеза) не произвежда достатъчно инсулин. Тук симптомите включват жажда, често уриниране, глад и загуба на тегло. Ако не се лекува, се засягат бъбреците, нервите, зрението, сърцето и кръвоносните съдове. Лечението е с инжектиране на инсулин подкожно по определена схема и доза.

Диабет

Диабет тип 2 се случва, когато тялото не може да реагира адекватно на наличния инсулин. Често заболяването се причинява от стрес, като симптомите са както при инсулинозависимия диабет. Тук лечението започва с диета, упражнения, лекарства перорално.

Пример за метаболитно заболяване е и хемолитичната анемия, при която поради липса само на един ензим се стига до унищожаване на червените кръвни клетки. При това състояние костният мозък, който произвежда нови клетки, също е затруднен и се стига до техния дефицит. Организмът се чувства блед, уморен с ускорена сърдечна дейност и дишане.

Галактоземията при бебета, родени с тази грешка на метаболизма, е състояние, при което липсва ензимът, който превръща галактозата (едната от двете захари, откриващи се в глюкозата) в глюкоза.

При този случай млякото и млечните продукти трябва да бъдат изключени от менюто, в противен случай глюкозата се натрупва в организма, уврежда клетки и органи и се стига до ослепяване, умствена изостаналост, забавен растеж и фатален край.

Бебе

При Хипертиреоидизмът (Базедова болест) се наблюдава хиперфункция на щитовидната жлеза, която отделя повишено количество от хормона тироксин. Наблюдава се загуба на тегло, повишена сърдечна честота и артериално налягане, изпъкнали очи и гуша (подуване в областта на шията и разширенията на щитовидната жлеза). Лечението е с лекарства, операция или с облъчвания.

Хипотиреоидизмът (тук спада тиреоидитът на Хашимото), за разлика от Базедовата болест, предизвиква твърде малко или липсващо количество от хормона тироксин. Той забавя процесите на тялото, причинявайки умора, забавен сърдечен ритъм, покачване на теглото, както и запек.

Фенилкетонурия се дължи на липсата или дефекта на ензима, който разгражда аминокиселината фенилаланин. Тази киселина е необходима за нормалния растеж при бебетата и малките деца, както и за нормалното производство на протеин. В такъв случай обаче тази аминокиселина се натрупва в тялото, засяга се мозъчната тъкан и се стига до умствено изоставане в развитието на детето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest