ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Алкорексия – вреди и ползи

Алкорексия – вреди и ползи

МаринаМарина
Джедай
46819
Алкорексия
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Всеизвестен факт е, че в моменти на стрес или пък по на различни празници човек се отпуска и започва консумацията на невиждани количества храни и напитки. Естествено резултатът е няколко килограма в повече, които ни депресират, карат ни да се чувстваме подути и непривлекателни.

Много хора (и жени, и мъже) са заинтригувани от диетите на известни личности, имайки ги за идол и пътеводна светлина. Така започва едно неспирно ограничаване приема на полезни хранителна вещества, без които организмът малко или много започва да страда, разболява се, а хората, от своя страна, повдигат самочувствието си.

Една такава модерна диета е алкорексията. Тя включва приемът на алкохолни напитки за сметка на истинската храна, дори на здравословната и нискокалоричната.

За ползи тук може много малко да се говори заради токсичността на спиртните напитки, въпреки че в тях има съдържание на определено количество калории. И именно за това се хващат много от нуждаещите се, без да се замислят за опустошителните крайни резултати. Така например се стига до увреждане на черният дроб, натрупване на разпадни продукти от алкохола в кръвта, замъгляване на съзнанието, което в определен момент става и необратимо.

Алкохолът се метаболизира (разгражда) по различен начин от други храни и напитки. При нормални условия тялото получава необходимата му енергия от калориите на внесените белтъчини, мазнини и въглехидрати, абсорбирайки се с помощта на стомашно-чревния тракт. Но когато в стомаха попадне спиртната напитка, тя много бързо достига до мозъка и черният дроб, особено на празен стомах.

И ако се приема много бързо и в по-големи количества, алкохолът не може веднага да се преработи от черния дроб и се стига до засягане центрове на мозъка, ангажирани с говора, зрението, мисленето и правилната преценка.

И в случаите, когато тялото се фокусира върху преработката на спиртната напитка, той вече не е в състояние на преработва правилно други хранителни вещества (въглехидрати, мазнини). Така калориите от напитката се пренасят за постоянно съхранение в тялото.

Отслабване

Друга вреда от такава диета е фактът, че алкохолът действа диуретично на организма, но с водата тялото губи и важни минерали като магнезий, калий, калций и цинк. А те са важни за баланса на течности, за химичните реакции в организма, за съкращението на мускулите и релаксацията.

Някои смятат, че благодарение на алкохола настроението им се повдига, което изразено особено при хората в стресови ситуации или такива с проблеми. Да, но това не е съвсем вярно, защото така сънят не е пълноценен, не се заспива дълбоко - в резултат е налице чувство на умора и засилен апетит на следващият ден.

Алкохолът също може да увеличи количеството киселина, която стомахът произвежда. Така може да се стигне до язва, цироза или болно сърце.

Също се оказва, че в действителност алкохолът стимулира апетита. Едно проучване посочва, че приемът на алкохолни напитки по време или преди ядене намалява съпротивителните сили и волята на организма. Така човек става по-податлив на изкушения. По тази причина се препоръчва едно малко питие, но след харанене.

А относно замезването с ядки, месни или други деликатеси, които обичайно са солени - те повишават приема на течности от всякакво естество. Съветите са да се приема по чаша вода между всяка напитка и винаги да се чувстваме щастливи в тялото, което имаме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest