ezine.bg»Статии»Здраве»Грип и бременност

Грип и бременност

МаринаМарина
Джедай
46821
Бременност

При бременност е налице физиологично намалена имунна защита, поради което налична грипна инфекция и бременност е лошо съчетание. При бременните жени е налице възприемчивост към вирусите заради повишеното ниво на хормони в организма, и най – вече поради повишени стойности на естрогените.

Много опасности възникват в случаи на епидемии и пандемии, особено при бъдещите майки. Честотата на усложнения при грип са много чести и тежките случаи при тях са десет пъти повече за разлика от общата популация. Причина за усложнения могат да бъдат и редица съпътстващи заболявания при жената.

Такива са хроничните респираторни заболявания (астма, бронхит и други), невромускулни заболявания (детска церебрална парализа, мускулна дистрофия), диабет, бъбречна недостатъчност, сърдечни и чернодробни заболявания, както и случаи на потиснат имунитет.

Редица проучвания доказват, че при бременни заболели от грип тежестта на заболяването е по–голяма, особено във втори ( 4, 5 и 6 месец) и трети триместър (7, 8 и 9 месец) на бременността. Като в последните месеци често се наблюдава преждевременно раждане на плода.

През първия триместър (1, 2 и 3 месец на бременността) също е опасно заради риска от спонтанни аборти и риск от вродени аномалии. Така повишената температура при жената може да доведе до дефекти на невралната тръба (от типа спина бифида), със засягане на мозъка и последваща парализа.

Бременна

Важно е да се добави, че както при всички заболявания е най – добре лечението да започне веднага, защото към 5 ден от болестта често е налице влошаване на състоянието. И редица проучвания показват, че започналата навреме антивирусна терапия стопира заболяването и предпазва от допълнителни усложнения.

За ефекта от антивирусните препарати върху плода и възможният риск от поява на вродени малформации се говори много. Няма сигурни данни за нежелани реакции, макар че при някои от случаите се споменават някои отклонения. Въпреки това лечение трябва да има, като тук е важно да се прецени правилно риска и опасностите за жената и нероденото й дете.

Към усложненията спадат пневмониите с дихателна недостатъчност и други, при което се налага изкуствена вентилация за насищане на организма с кислород.

Известно е, че грипният вирус е и причинител на миокардити (инфекция на сърдечният мускул) и кардиомиопатии (невъзпалително сърдечно заболяване) достигайки 20% от заболелите.

Няма доказателства грипният вирус да преминава в кърмата, поради което той не е противопоказен при кърмене. Желателно е майката да носи маска, която да покрива устата и носът или в по – тежките случаи да страни от него за няколко дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest