ezine.bg»Статии»Здраве»Имат ли проблеми децата, заченати ин витро

Имат ли проблеми децата, заченати ин витро

МаринаМарина
Джедай
46820
Ин витро

Благодарение на методите за асистирана репродукция много семейства се сдобиха с деца и осъществиха мечтата си. Първото успешно ин витро оплождане завършва и с раждане през 1978 година, като през всичките тези години няма много проучвания за състоянието на децата след раждането.

В повечето случаи на такива бременности са налице преждевременно раждане или раждане на деца, които вътреутробно са били със забавен растеж и развитие (интраутеринна ретардация на плода), също вродени аномалии и фатален край.

Повечето изследвания на тези деца не посочват някакви отклонения, но учените не намират това за много успокоително.

Счита се, че рисковете тук са свързани освен със самия начин на оплождане, но и с честотата на многоплодни бременности, с причините, довели до използване на метода - възраст на майката, различни заболявания при нея или партньора.

Деца

Рискът от преждевременно раждане е, че децата са с ниско тегло, с недобре развити органи и системи (особено дихателната) и тези деца са по–податливи на различни инфекциозни причинители.

При ин витро бременностите майките обикновено са по–възрастни от тези при спонтанните. Много проучвания в тази насока показват, че възрастта на майката участва в определяне на риска от недоносеност, вродени аномалии и други. Освен това с възрастта се усложняват и наличните заболявания при жената, довели до използване на методите на асистираната репродукция.

Такива бременности се следят много стриктно и често раждането завършва по оперативен път. В резултат на медикаментозната терапия, използвана по време на самата операция, анестетиците и други са налице повишени нужди от интензивни грижи за новороденото и удължен болничен престой.

Многоплодните бременности, от своя страна, повишават риска за новородените заради възможността на преждевременно раждане и различни акушерски усложнения. Едно 25-годишно проучване в Швеция посочва, че по–честа е заболеваемостта на дихателната система при близнаците, като с по-голяма честота се констатира и неонаталната жълтеница.

Освен тези проблеми са налице и различни вродени или генетични заболявания при децата, родени от ин витро. При тях по–често се срещат сърдечни дефекти, липса на някои части от тялото и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
15.03.2018 19:35
Господ казал - НЕ. Някой казват - да, да.
1
1
meri
meri
07.05.2015 09:00
Глупости на търкалета........нищо им няма на децата заченати ин витро тази статия е плод на болен мозък.........
Ин витрото дава шанс на много двойки да се сдобият с мечтаната рожба
12
4