Ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Соевият сос може да лекува СПИН

Соевият сос може да лекува СПИН

Соев сос

В соевия сос се съдържа съединение, което може да спре развитието на СПИН, сочат резултатите от ново американско изследване. Проучването е ръководено от професор Стефан Сарафянос – той е специалист по молекулярна биология и имунология в медицински център в университета на щата Мисури (Bond Life Sciences Center University of Missouri).

Още през 2001 година в соевия сос на японската компания Ямаса е открита молекулата EFdA. В достатъчни количества EFdA може да спре развитието на СПИН, сочат резултатите от американското изследване.

Проучването доказва, че EFdA е подобна на антивирусния медикамент Тенофовир (Viread), който се използва срещу действието на вируса на имунодефицита (СПИН).

Въпросният медикамент се използва и за лечение на хепатит В, вирусни инфекции, нанесени щети на черния дроб и др. Специалистите смятат, че EFdA може дори да предпазва до известна степен и от заразяване с нелечимата болест.

СПИН

Това, разбира се, прави солената течна подправка изключително ценна за бъдещето на медицината и за човечеството, убедени са експертите.

Всички пациенти, които лекуват ХИВ с Тенофовир, рано или късно развиват резистентност към препарата, което от своя страна пречи на ефективна защита от вируса, посочва ръководителят на проучването Стефан Сарафянос.

По-малка е вероятността същите тези пациенти да придобият резистентност към молекулата, която се съдържа в соевия сос – EFdA. Причината за това е, че тя действа много по-бързо от медикамента и организмът я разгражда за по-дълго време, пояснява американският специалист по молекулярна биология и имунология.

Специалистите се надяват, че в близко бъдеще на базата и на двете вещества ще може да се разработи един медикамент, който успешно да лекува ХИВ-вируса. Японските производители на соевия сос пък очакват, че точно техният продукт ще се окаже цярът за едно от най-коварните и смъртоносни заболявания в наше време.

Милиони хора по света страдат от СПИН. Американската фондацията за изследване и лечение на болестта amfAR ежегодно организира благотворителна вечер в рамките на фестивала в Кан. Тази година организацията събра рекордната сума от 35 милиона долара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest