ezine.bg»Статии»Здраве»Ракът на простата се оказа полово предавана болест

Ракът на простата се оказа полово предавана болест

Тъжен Мъж

Ракът на простатата може да е предизвикан от инфекция предавана по полов път, сочат резултати от проучване. На този етап няма категорични доказателства за това.

Специалистите продължават да правят изследвания по въпроса, съобщава се в списание „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Твърде рано е ракът на простатата да бъде добавен в списъка на видовете рак, които се причиняват от инфекции, категорични са британски учени. В процеса на своята работа учени от Калифорния са открили, че половото заболяване трихомониаза спомага за растежа на рака.

Подобно изследване е правено и през 2009 година – резултатите от него показват, че при една четвърт от мъжете, които са имали рак на простатата, има сигнали и за наличие на трихомониаза.

За да се потвърди обаче тази теза, са необходими много допълнителни изследвания. Трихомониазната инфекция може да бъде развита при мъжете и жените – при мъжете засяга простатната жлеза и уретрата, а при жените влагалището. Със заболяването са заразени повече от 275 милиона души по света.

Целувка

Симптомите при жената са болка при уриниране, течение, сърбеж в областта на гениталиите, възможно е да се появи и болка при полов акт.

При мъжете симптомите на заболяването са парене при уриниране, възможно е и изтичане на бял секрет от половия орган. Има вероятност инфекцията при мъжете да протече и без някакви оплаквания, т.е. те се явяват преносители на болестта.

Според Доктор Патрисия Джонсън и нейният екип, паразитът, който е причинител на трихомониазата, отделя протеин, който предизвиква възпаление, вследствие на което се ускорява растежа на раковите клетки.

Изследванията, които престоят, са изключително важни за медицината, тъй като на този етап все още не е ясно каква е причината за появата на рак на простатата.

Ракът на простатата е най-честата злокачествена болест при мъжете във Великобритания – според данни тя се диагностицира при един на всеки девет мъже.

Много често заболяването може да бъде открито при мъже, които са над седемдесет годишна възраст. Според някои изследвания, възможно е към ракът на простатата да има генетична предразположеност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest