ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Химиотерапията влияе на мозъка

Химиотерапията влияе на мозъка

МаринаМарина
Джедай
46819
Изследване
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Думата химиотерапия означава прием на медикаменти (като аспирин или пеницилин), които се използват за лечение на някакво заболяване. Повечето хора обаче свързват термина с медикаментите, които лекуват злокачествени заболявания, като са налице и термини като антинеопластична терапия (анти – рак терапия), цитотоксична – терапия, насочена към убиване на туморните клетки.

Химиотерапевтичните лекарства, които се използват, обикновено причиняват смъртта на здрави мозъчни клетки, дълго след като лечението е приключило, и могат да бъдат една от основните причини за познавателните странични ефекти – т.нар. химиомозък, който много раково болни пациенти преживяват.

Пациентите със злокачествени заболявания доста често са имали такива неврологични оплаквания като загуба на кратковременната памет, припадъци, загуба на зрението и други, но в началото се е предполагало, че симптомите са страничен ефект от умора, депресия и безпокойство в резултат на лошата диагноза и последващото химиолечение.

Химиотерапия

С нарастване броя на оплакванията обаче се стига до поява на термина химиомозък, при което се предполага отрицателното влияние на химиотерапевтиците, без обаче да се знае точният механизъм на действие.

Учените смятат, че са открили връзка със субективните когнитивни оплаквания (познавателни), като смятат, че чрез използването на ядрено-магнитен резонанс ще може да обясни откъде произлизат оплакванията на пациентките.

Според едно белгийско проучване при някои жени, подложени на химиотерапия заради рак на гърдата, се наблюдават различни по степен ментални отклонения и се стига до намаляване на психичното функциониране. В резултат на лечението и поради факта, че при тези жени са налице много оплаквания, учените трудно могат да открият причината.

Предполагат се структурни промени в мозъка, но са необходими допълнителни проучвания, като се счита, че по-застрашени са по-възрастните жени, където и промените в мозъка са и по-големи.

В проведено продължително проучване между жени на химиотерапия и такива, които не са облъчвани, се наблюдават разлики в реакцията на мозъка от поставени задачи. Освен това самите жени споделят за чувство на мъглявост по време на мисловна дейност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest