ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Стресът разваля спермата

Стресът разваля спермата

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190371
Стрес

Стресиращите събития имат отрицателно действие върху мъжката сперма. Неприятните емоции влияят върху концентрацията на сперматозоидите и способността им да оплодят яйцеклетка, показват данни от проучване, цитирано от Сайънс дейли.

Проучването е направено от Пам Фактър-Литвак от Колумбийския университет в Ню Йорк и екипът ѝ от учени. В него са взели участие общо 193-ма господа на възраст между 38 и 49 години. Доброволците били подложени на различни тестове.

Учените изследвали работата им и емоциите, които мъжете изпитват. Специалистите проверили доколко стресирани се чувстват участниците и какво причинява този дискомфорт. Те също така взели проба от спермата на мъжете.

Получените данни сочат, че стресът, но не този на работното място, разваля качеството на спермата. Стресът в работата се оказва не толкова опасен, но експертите предупреждават, че и той може да окаже влияние върху плодовитостта на мъжа, тъй като мъжете, които имат напрегнато ежедневие в работата си, са с ниски нива на тестостерон.

Според Пам Фактър-Литвак мъжете, които нямат работа, имат по-некачествена сперма от тези, които са със стресираща професия.

Сперматозоиди

При хората, подложени на стрес, се наблюдава ниска концентрация на сперматозоидите при еякулация, като техните сперматозоиди са увредени или по-малко подвижни. Това може да причини репродуктивни проблеми на тези мъже, коментират експертите.

Учените съветват представителите на мъжкия пол, освен да внимават с хроничния стрес, да започнат да се хранят здравословно и да се откажат от някои вредни навици като пушенето и пиенето на алкохол. Специалистите са доказали, че определени хранителни продукти повишават качеството на спермата.

Особено полезни за мъжете са доматите, тъй като те съдържат веществото ликопен. Ликопенът може да увеличи броя на сперматозоидите с до 70%. Недостигът на цинк също може да доведе до мъжки стерилитет, а фасулът е чудесен източник на този минерал.

Други много полезни храни за подобряване качеството на спермата са ядките, цитрусовите плодове, броколите, червеното месо, яйцата, рибата тон и ечемик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest