Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Възстановяване след операция от миома

Възстановяване след операция от миома

МаринаМарина
Джедай
4687
Болна Жена

Миомата е доброкачествено образувание на матката, което се среща и под наименованието фиброма на матката. Тя е хормонозависим тумор, чийто растеж е в пряка корелация с нивата на естрогени в организма на жената. Обикновено след настъпване на климакс и менопауза, когато хормоналните нива намаляват, настъпва обратно развитие на миомата.

Оперативно решение на проблема често се налага в случаите, когато са налице неправилни маточни кръвотечения, с обилно и често кървене. Понякога и големината на миомата налага операция, защото причинява анемия при жената, която се съпровожда с отпадналост, виене на свят и невъзможност за извършване на нормални дейности в ежедневието.

Според редица проучвания появата на тези доброкачествени туморни образувания е доста често в последните години, като лечението може да е оперативно с отворена операция или посредством лапароскопия, като възстановяването от последния метод е по–бързо.

Престоят в болницата е различен и зависи от обема на оперативната намеса, от вида на операцията, от възрастта на пациентката и наличието на усложнения или на придружаващи заболявания.

Много е важно няколко месеца след операцията да не се вдига тежко, като това не изключва липсата на движение, а напротив. Трябва да се правят кратки разходки в началото, които с времето да се удължават, за да няма застой на течности и да се стимулира храносмилателната система. А относно храносмилането в началото е желателен приемът на по–леки храни, които се храносмилат и усвояват по–лесно, за да не се стига до запек.

Жена

Разбира се ежедневните тоалети са задължителни, в началото обикновено се поставя водонепромокаема превръзка, която се сваля при махане на конците. След това тоалетите си продължават, както обикновено с вода и сапун, с които обилно се измива оперативната рана.

Дрехите в началото е хубаво бъдат по–свободни и ръбовете да не се поставят върху оперативният разрез, за да се преодолее дискомфорта в началото, понеже мястото е все още чувствително и болезнено.

Често пациентките усещат и болки ниско долу в областта на раната, които по преценка на лекуващият лекар се неутрализират с обезболяващи препарати. Не бива да се плашите от това, само за няколко дни болките отшумяват и организма малко по малко се възстановява.

Като всяка операция и тази за отстраняване на миома на матката си носи своите рискове, но те са по–малки от тези, ако тя не се състои. Определено възстановяването е много индивидуално, но с малко позитивизъм и разбирателство от близките хора ще се справите чудесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest