ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Щастието струва 75 000 долара месечно

Щастието струва 75 000 долара месечно

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k141
Пари

Популярната сентенция, че щастието не се купува с пари беше оборена от научния екип на Даниел Канеман и Ангъс Дийтън, които са провели изследване сред 450 000 души.

Според изследователите човешкото щастие си има цена, която е 75 000 долара месечно. Изводът, които Канеман и Дийтън са направили, е основан на анализирани данни от 2008 и 2009 година.

„Открихме, че на фона на това икономическо положение, чувството за щастие е възможно, когато един човек има среден месечен доход от 75 000 долара” – заявяват изследователите от университета Принстън.

Липса на Пари

При изследването на данните американските изследователи се фокусирали върху оценката на живота, която една личност си дава и емоционалното му състояние въз основа на тази оценка.

Оказва се, че липсата на пари води и до ниска самооценка, което води до депресия и други тревожни емоционални състояния.

От друга страна е доказано, че хората, които успяват да припечелят 75 000 долара месечно, не страдат от нещастие и стрес.

От изводът на американските изследователи обаче се стига до заключението, че българите са една от най-нещастните нации в целия свят, тъй като нашенците, които успяват да изкарат 75 000 долара за един месец, са рядкост.

Каране за Пари

Изследване, проведено преди две години, показа, че и дори да е щастлив, българинът не обича да показва щастието си.

Проучването на Института за социални изследвания и маркетинг по поръчка на Фондация Credo Bonum показа, че по скалата от 0 до 10, измерваща щастието, българите стигат до 5.57. Но в анкетите нашенците са заявили, че щастието им стига до 2.85.

Голяма част от хората свързват щастието с доброто здраве, хармонията в семейството, спокойствието и сигурността. От ключово значения са и отношенията с децата, взаимоотношенията с партньора и доходите.

Като най-щастливи се определят възрастовата група от 18 до 35 години, живеещи в големите градове, а най-нещастни са хората след 55-годишна възраст, живеещи в селата.

Повечето щастливи българи крият щастието си от суеверие и защото се страхуват от завистта на другите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest