Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Храните, които ни правят щастливи

Храните, които ни правят щастливи

МаринаМарина
Джедай
4687
Серотонин

Много е трудно понякога човек да открие щастието, а и с това стресово ежедневие не ни остава много време да го търсим. Важно е човек да запази позитивното си мислене и, разбира се, добрия апетит, за да поддържа добро настроение всеки ден.

Изненадващ е фактът, че някои храни определено могат да на накарат да се чувстваме по–добре, а и са много вкусни. Вижте кои са храните за щастие:

Мидите са храна, богата на селен, витамин B12, белтъчини, цинк, йод и същевременно бедна на мазнини и с малко калории. Благодарение на съдържащият се йод, те подпомагат функцията на щитовидната жлеза, а от там регулират настроението и теглото на човека. А Витамин В12 помага за нормалното функциониране на мозъчните клетки, като изостря мозъчната функция.

Черният шоколад подобрява кръвния поток към мозъка, с което стимулира настроението и концентрацията. Помага на хората да се чувстват по–живи и енергични. Това, разбира се, не означава да се прекалява с неговия прием. Експертите съветват, че за нуждите на организма са необходими само няколко грама от тъмния шоколад дневно.

Шоколадът е храна за щастие

Захарното цвекло също е щастлива храна, изключително богата на магнезий. Магнезият е много важно за биохимичните процеси в организма, които повишават нивото на енергия в човешкото тяло. Това твърдение се подкрепя и от изследване в Австралия и Нова Зеландия, което показало, че хора с ниски нива на магнезий в тялото са по–склонни да изпадат в депресия. Много магнезий има и в бобовите култура, така че спокойно може да се доверите на техните свойства.

Друг интересен източник на щастие за човека са сините картофи. Те са мощни антиоксиданти (пълни са с антоцианини), които предотвратяват възпалителни изменения на мозъка – главните виновници за депресия. Освен това увеличават краткосрочната памет, а йодът в кората им е полезен за щитовидната жлеза.

Знаете ли, че към тези "щастливи храни" спадат и яйцата с наличието на витамин В, цинк, омега мастни киселини, йод и белтъчини. Те, освен че ни поддържат енергични, успяват да запазят това за по–дълъг период от време.

Чери домати са храна, която ни прави щастливи

А чери доматите със съдържащия се в тях ликопен (антиоксидант) предпазва от мозъчни възпаления. От там поддържа добро мозъчно здраве и настроение у човека.

Киноа от своя страна е източник на сложен въглехидрат, които осигурява постоянен приток на енергия, а съомгата с богатството си от Омега-3 киселини подобрява настроенията у хората и дава чувството за удовлетвореност.

За чудодейните качества на меда се знае много. Освен хилядите полезни съставки, медът е източник и на кверцетин и кемпферол, които предотвратяват депресията.

Орехи

В аспержите пък има много високи нива на фолиева киселина и триптофан. Последни изследвания посочват, че ниските стойности на витамин B9 е честа причина в много от случаите на депресия. Триптофанът от своя страна участва в производството на серотонин, който знаем, че е един от основните невротрансмитери в мозъка, регулиращи настроенията.

Гръцкото кисело мляко заради факта, че е обогатено с калций, подпомага освобождаването на хормона на щастието. Освен това е по-богато на протеини и подпомага загубата на излишните килограми.

Кокосовите орехи също подобряват настроението и правят човека щастлив.

А най–богатият източник на серотонин са орехите. От проучване в Холандия е установено, че хората, консумиращи ежедневно малки количества орехи, бадеми, лешници се чувстват по–добре от останалите, които не го правят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest