ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Здравословни ползи от резене

Здравословни ползи от резене

МаринаМарина
Джедай
46819
Резене
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
3.90 лв.
Виж ››

Резене е билка е позната на света в продължение на хиляди години, използвана като подправка или лечебно средство в китайски, индийски, арабски и други медикаменти. Какви са ползите и приложенията на резене?

Богата на фитоестрогени (естествени естрогени), този див копър се използва при колики, газове (метеоризъм) и за подобряване функцията на бъбреците, далака, черния дроб и белите дробове. Също резене се прилага за потискане на апетита, за предизвикване на менструация и интересно приложение е възможността му да увеличава гърдите. Някои хора го използват и за повишаване на сексуалното желание.

Дивият копър е полезен за регулиране на храносмилателния процес, при киселини, задържане на вода, където подпомага отделянето на повече урина. Смята се, че резене лекува депресията и безпокойството, както и повишеното артериално налягане. А други считат, че е добър помощник в лечението на ангина, кашлица и астма.

Семена от резене

Той често се използва при пациенти със злокачествени заболявания, в периода след лъче - и химиотерапията, за да възстанови храносмилателната система. Копърът отпуска гладката мускулатура на лигавицата на храносмилателния тракт, с което има и обезболяващ ефект.

Оказва се също, че копъра е богат на антиоксиданти, както и е един естествен стимулант на имунната и нервната системи. От проучвания много хора са съобщили за повишено чувство на спокойствие и благополучие, когато пият редовно чай от резене.

Приготвен под формата на чай се смята, че полезен и при ухапване от змия, насекоми или хранително отравяне. А при възпаления на гърлото се препоръчва гаргара с отвара от резене.

Чаят се приготвя от смлени или цели зърна копър, които са много богати на летливи петролни съединения като анетол, фенхон и естрагол. Смята се, че те са отговорни за лечебните свойства на дивия копър и благодарение на тях той притежава спазмолитични, противовъзпалителни и антибактериални качества.

Резене стрък

Заради своите здравословни ползи върху храносмилателната система, резене участва активно в лечението на Синдрома на раздразненото черво. Той е съпроводен от болки в корема, подуване, спазми и прекомерно отделяне на газове. Благодарение отново на летливите съединения в копъра се регулират контракциите на червата, облекчават се и спазмите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest