ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Храните, които борят изпотяването

Храните, които борят изпотяването

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k139
Изпотяване
Органайзер за чанти и аксесоари
Практичен аксесоар за вашия дом:
Органайзер за чанти и аксесоари
17.40 лв.
Виж ››

Изпотяването е физиологичен процес, като за намаляването на потта могат да ни помогнат не само козметични продукти, а и промени в хранителния ни режим.

Храната също влияе на изпотяването, тъй като то е силно свързано с храносмилателната и нервната система. Затова хранителните навици на човек ще повлияят върху потта му.

В тялото ни има милион потни жлези, като най-силно те са концентрирани под мишниците, по челото, върху дланите и стъпалата.

Изпотяването е нормален и необходим процес за регулиране на температурата на човешкото тяло, но от гледна точка на хигиената би трябвало да регулираме потта си, тъй като заради нея тялото става лепкаво, като от него се носи неприятна миризма.

Риба

Сред най-ефективните начини да регулирате потта си е да промените менюто си, като през летните жеги засилите консумацията на определени храни, а други продукти намалите или направо спрете.

В по-топлите дни трябва да се избягват кафето, газирани напитки, черният чай, чесън, лукът и пикантните храни.

За сметка на това трябва по-често да хапвате храни, които са богати на калций, фибри, магнезий и витамин В. Това включва мента, зехтин и диня.

През лятото червеното месо трябва да отстъпи пред рибата, която е богат източник на калций. Калций съдържат и портокалите, броколите, млечните продукти.

Чай от мента

Когато температурите станат по-високи, трябва да консумирате по-често храни, които са богати на витамини от В–комплекс. Това означава да хапвате по-често риба, яйца, ядки и зеленчуци.

Чаят от мента също не трябва да се пропуска с настъпването на лятото. Освен че регулира изпотяването, той успокоява нервната система и охлажда тялото.

Подобно въздействие върху организма имат и други билки като майчината душица и мащерката.

Правилното хранене е от ключово значение през летните месеци, но и козметичните средства също са препоръчителни при борбата с обилното изпотяване.

Ежедневно трябва да използвате дезедоранти против изпотяване, които да нанасяте на чиста и суха кожа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest