ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Защо трябва да похапвате батати по-често?

Защо трябва да похапвате батати по-често?

МаринаМарина
Джедай
46820
Сладки картофи

Тези сладки картофи често заменят вкуса на ямс (вид мексикански сладък картоф), като между тях има разлики не само във вкуса, но и в хранителната им стойност. Батат е с по–голямо количество полезни хранителни вещества.

Те, освен че са леснодостъпни, евтини и вкусни, носят в себе си и много ползи за здравето на човека. Какви са ползите от сладките картофи?

Батат са с високо съдържание на витамин В6. Благодарение на него се намалява нивото на химическото съединение хомоцистеин в тялото на човека, виновник за поява на дегенеративни заболявания (Алцхаймер, Паркинсон, туморни заболявания, ставни заболявания и други ) и сърдечни проблеми.

Освен това този сладък картоф е богат на витамин С. Всички знаем за ползите му в предотвратяването на настинки и грипни вируси, но той играе и много други ценни за организма роли. Аскорбиновата киселина е изключително важен витамин, който участва активно в образуването на костите и зъбите, в храносмилателните процеси и образуването на кръвни клетки.

Тя помага още за по–бързо заздравяване на раните, също произвежда колаген, който е важен за се поддържа една млада и еластична кожа, както и ни помага да се справяме със стреса по–лесно. Също се смята, че помага в борбата на тялото срещу токсини, които понякога се явяват злокачествени за организма.

Батати

Наличието на витамини в бататите не спира до тук. Той съдържа и витамин D, който сам по себе си играе решаващо значение за имунната система, а него си набавяме от слънчевата светлина. По този повод в някои държави, поради неадекватно количество на слънчеви лъчи при хората се появяват т.нар. сезонно афективно разстройство. Това е така, защото витамин D отговаря и за настроенията, за нервите, за постигане на здрави кости и зъби, за поддържане функцията на щитовидната жлеза.

Всички знаем също колко е важно присъствието на желязо в организма, и то в оптимално количество. Този сладък картоф е ценен и заради съдържанието на този минерал в него. Желязото участва в производството на червени и бели кръвни клетки, подпомага устойчивостта на организма при стрес, за правилното функциониране на имунната система, метаболитните процеси и други.

Друг минерал, откриващ се в състава на батат, е магнезия, необходим за здрави кости, сърце, мускули, както и за функционирането на нервната система. Те са и източник на калий, един от най-важните електролити, необходим за регулирането на сърдечния ритъм и подаването на нервни сигнали. Той действа релаксиращо върху мускулите, намалява подуването и контролира дейността на бъбреците.

Името сладък картоф идва от факта, че има сладък вкус, но това не бива да притеснява никого. Тези естествени захари, съдържащи се в батат се освобождават бавно в организма, което гарантира един балансиран източник на енергия, не довеждат до рязко повишаване на кръвната захар и наддаване на тегло.

Рецепта със сладки картофи
Снимка: Евтини Рецепти

Оранжевият им цвят показва съдържанието на каротин (пигмент) в тях. Те са ценни, защото укрепват зрението и повишават имунитета на организма. Освен това са и мощни антиоксиданти, които предпазват от злокачествени заболявания.

Проучване на Харвардския университет обхванало 124 000 души, които редовно приемали храни богати на каротин. Установено било намаляване на риска от рак на белия дроб с 32 %. А друго изследване при жени с рак на гърдата посочило, че тези, които в кръвта си имали по–високи стойности на каротин, по–рядко са имали рецидив (повторение) на болестта.

И разбира се, не бива да забравяме колко са вкусни тези сладки картофи и разнообразието в тяхната употреба. Могат да бъдат изпечени, сварени или направени на скара. Също да бъдат добавени в картофени супи, картофени салати или пък в сандвичи. Използвайте въображението си и се насладете на тази невероятно здравословна храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest