ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Пием ли достатъчно вода?

Пием ли достатъчно вода?

МаринаМарина
Джедай
46818
Вода
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Водата е неизменна съставка на човешкият организъм, на всяка една негова клетка. Благодарение на тази течна съставка се регулира телесната температура. Пак заради нея въглехидратите и протеините се метаболизират и транспортират в тялото. Водата подпомага отделянето на отпадни продукти чрез урината, смазва ставите и изпълнява още безброй полезни функции.

Доказано е, че мозъкът и сърцето се състоят от 73 % вода, белите дробове - от 83 %, кожата - от 64 %, а мускулите и бъбреците - от близо 79 %. Дори и в костите има вода, равняваща се на 31 %.

Ежедневно трябва да консумира достатъчно вода, за да оцелее организмът, ни като количеството ѝ зависи от възрастта, пола и местожителството. Така например за възрастни мъже се счита за норма консумацията на 3 литра вода дневно, а за жените - 2.2 литра. Съществуват и определени знаци, показващи, че не пием достатъчно вода.

Един от първите признаци, сочещи, че течностите в организма ни са достатъчно, е нормалното уриниране. Това означава, че трябва човек да уринира поне по 5 пъти дневно, като цветът на урината трябва да е по–светъл, защото обичайно, ако приемът на течности е недостатъчен, цветът на урината става по–жълт. Като резултат може да са налице и инфекциозни процеси в областта на пикочните пътища – цистит (възпаление на пикочния мехур), парене и болка при уриниране и други.

Появата на запек е основен симптом на това, че тялото ви може да е дехидратирано. Той е налице, защото течностите в него се преразпределят и пренасочват към по–важни органи като сърце и мозък. Така течностите в храносмилателния тракт намаляват и се стига до констипация. Ако до мозъка не достигат достатъчно течности, се появява главоболие, което може да е придружено от световъртеж и замаяност.

Хидратация

Признак, че не пием достатъчно течности може да е и сухотата в устата, при което устните стават лепкави, слюнката намалява. Също така може да се наблюдава и липсата на сълзи.

Водата е изключително полезна за тургора на кожата, за нейната еластичност и сияние. При недостигът й обаче, кожата става суха, дехидратирана и се състарява преждевременно. Освен това се появяват акне и други кожни проблеми, заради невъзможността чрез потта да се изхвърлят различни токсини от тялото, а те да се натрупват по повърхността на кожата.

Друг неблагоприятен ефект от недостатъчното вода в тялото ни е болката в ставите. При намаляване на процентното съдържание на вода в хрущялите, се стига до артрит и болки при движение. Адекватната хидратация поддържа тялото с енергия, в противен случай човек се чувства сънлив, апатичен, като в тежите случаи се стига до загуба на съзнанието и фатален изход.

Доказано е още, че дехидратацията може да повиши хормоните на стреса – на кортизола, който е важен за регулирането на артериалното налягане и функциите на сърдечносъдовата система. Освен това регулира използването на белтъците, въглехидратите и мазнините в тялото.

А проучване показва как приемът на вода по време на храна е неприемлив. Заради това, че тя разрежда храносмилателните ензими в момента на преработка на храната. Изследователите препоръчват приемът на поне две чаши вода преди хранене, които и ще подпомогнат загубата на мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest