ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Да пускаме ли кучето в леглото си?

Да пускаме ли кучето в леглото си?

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k156
Куче
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Ново проучване показва, че 10% от собствениците на кучета имат проблеми със съня заради домашните си любимци. Това отново повдигна въпроса дали да оставяме кучетата в спалнята.

Според авторите на проучването споделянето на леглото с домашния любимец крие редица рискове, които не са за пренебрегване.

Изследователите казват, че предаването на болести между кучета и техните стопани, макар и да е рядкост, се случва. Близо 60% от всички човешки патогени са предадени от животно, а 100 от близо 250 заболявания идват именно от опитомен домашен любимец.

Експертите предупреждават, че малките деца, възрастните хора и пациентите с увредена имунна система са най-уязвими към болести, чийто носители са домашните животни.

Домашни любимци

Според проучвания за американците е съвсем нормално кучето да се допуска в спалнята и леглото, а 62% от британците казват, че дори спят всяка вечер с домашния си любимец.

Това според експертите не е много препоръчително, тъй като може да развиете алергии, а неспокойният сън на животното може да ви смути, докато спите и с течение на времето да ви докара безсъние.

Някои стопани казват, че се чувстват по-спокойни, когато домашният им любимец споделя леглото им, но и в този случай трябва да се внимава, защото след това трудно ще изкарате кучето от спалнята си.

Кучета

Ако сте от хората, които заспиват заедно с домашния си любимец на леглото, задължително преди да го допуснете в спалнята си, трябва да го напръскате с препарат, за да предотвратите нежеланите реакции.

Но все пак по-голямата част от експертите се обединяват около тезата, че кучетата нямат място в спалнята и леглото ви заради алергиите, които могат да предизвикат и нарушенията на съня.

Научете домашното си животно да спи в обособен кът, като им създадете навик за лягане в определено време.

Ако кучето свикне да спи до вас в спалнята, отучването му става много трудно и бавно, затова е важно още от самото начало да го държите далеч от леглото си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
04.10.2018 20:49
Моето кученце ме спасяваше от безсъние, а бях с паническо разстройство! Много малоумна статия, ако кучето може да те зарази с нещо, това ще стане и без да спи при теб!
5
0
й христова
й христова
15.06.2015 22:15
И мойто куче спи при мен и това дето го пишат го пишат учени кои то никога не са живяли с куче
17
2
nina
nina
24.04.2015 22:37
Napravo ste ludi, imam 4 ku4eta, dve ot koito spiat samo v legloto i taka ot 15 godini, ne znam kvi alergii vi goniat, dezata mi sasto sa izrasnali s ku4eta i kav nespokoen san ot ku4e v leglo tacte spiat kato zaklani, tipi4no mislene na balgarskia mantalitet!
13
3