ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Фитохормони в полза на здравето

Фитохормони в полза на здравето

МаринаМарина
Джедай
46821
Фитохормони в полза на здравето
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Хормоните в човешкия организъм са като вътрешен часовник, който програмира всичките му телесни функции. В зависимост от това дали присъстват или не в тялото и съответно в какво количество са, се определя и здравето на човека.

Заради тях едни хора изглеждат по-пълнички или пък по-млади от други, което зависи отново от хормоналния баланс в тялото. В резултат на тяхното изчерпване кожата загубва своята еластичност, появяват се първите бръчки и всички признаци на стареене. Това важи разбира се за всички органи и системи в човешкия организъм.

Флавоноидите или наричани още биофлавоноиди са налице в резултат от метаболизма на растенията. Известни с мощните си антиоксидантни свойства те придават жълтия или бледожълтия цвят на цветовете (венчелистчетата). Съдържат се в листата, корените и коренищата, плодовете и пъпките и вземат пряко участие при оплождането на растенията.

Фитохормони в полза на здравето

В днешно време все по-рядко се прилагат хормонални препарати, базирани на човешки хормони, а започват да се използват тези с природен произход - така наречените фитохормони. Те са с по-слабо действие, но повлияват много успешно хормоналната дисфункция по време на климакс и менопауза.

С такава цел са открити различни растения, доставящи различни хормони. Разпознаваме фитоестрогени или още растителни естрогени, които имитират женския полов хормон естроген. Откриват се в червената детелина и соята, като използването на соеви изофлавони (те са с най-мощно действие сред растителните естрогени) е от голяма полза за лечение на акне и мазна кожа.

Тези оплкавания обикновено са налице, когато нивата на тестостерон са повишени. Фитопродуктът успява да ги коригира и да повлияе оплакванията.

Също фитоестрогените имат избелващ ефект, като потискат образуването на пигмента меланин. Така преодтвратяват почвата на хиперпигментация на кожата и старчески петна.

Като доказателство за ползата на тези растения учените посочват проучване на женската популация в Азия. Там жените ежедневно приемали природни хормони и по-рядко страдали от проблеми по време на менопаузата.

Флавоноидите са полезни за човека. Те повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност, имат диуретично и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма. Приети с храната имат силно изразени противоракови, противоалергични и противовирусни свойства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest