ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Летният грип връхлита до дни

Летният грип връхлита до дни

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k149
Летен грип

Родните медици очакват до дни да бъдат регистрирани първите заболели от летния вирус тази година. Бумът на грипа се очаква да бъде в началото на месец август.

Лекарите в страната заявяват, че това лято ще се разпространяват няколко стотин вируси, а заради жегата и мръсотията пикът на заразата ще настъпи в началото на август.

Професор Мария Кожухарова, която е консултант по епидемиология, заяви, че симптомите на юлския и августовския грип ще приличат на грипът, които вилня тази зима в България.

Основните симптоми на летния грип са висока температура, болки в мускулите и ставите, отпадналост, диария и повръщане.

Друг симптом ще бъде появата на обрив заради увеличеното производство на антитела. Пъпките по кожата ще се появяват до три дни след заразяване с вируса и ще покриват цялото тяло.

Рядко болестта може да причини вирусен менингит, който обаче не е толкова тежък като гнойния.

Висока температура

При вирусния менингит първоначалните симптоми на настинката не преминават, а продължават, като болният се оплаква от сънливост, отпадналост, дразни се от светлина, шумове, има и схващане на вратните мускули.

Основните причинители на вируса са т.нар. ентеровируси, които се размножават в лигавицата на червата.

Освен типичните за този сезон ентерозарази, специалистите алармират и за опасност от дизентерия.

Грипът е най-опасен за бебетата, които могат да се обезводнят за няколко часа. Сред рисковите групи са и хората над 75 години, които имат хронични заболявания, тъй като при тях диарията, придружена с повръщане също може да доведе до усложнения.

Лечението продължава около седмица, като включва пълен глад за възстановяване на червата. Пият се и специални рехидратиращи разтвори.

Лекарите са категорични, че антибиотиците няма да ви помогнат, заради което не трябва да се самолекувате.

От Националния център по заразни и паразитни болести допълниха, че след като премине пикът на болни от летен грип, се очаква бум на заразените от хепатит А.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest