ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Канабисът убива туморите

Канабисът убива туморите

Канабис

Наркотичният канабис може да убива раковите клетки, тъй като в него се съдържа съставка, която се нарича тетрахидроканабинол. Съставката би могла да се използва за противоракова терапия, пише британското списание Медикъл нюз тудей (Medical News Today).

Проведени са множество изследвания на канабиса, от които става ясно, че той може да забави растежа на туморните клетки. През 2009 година подобен извод беше вече направен – тогава специалистите проведоха тестове за влиянието на съединението при рак на мозъка. Крайният резултат показа, че съединението е предизвикало клетъчна смърт в тумора.

В сегашното изследване учените са установили, че тетрахидроканабинолът предизвиква отслабване и „изсушаване“ на самите тумори. За провеждането на експеримента е бил вкаран рак на гърдата (при жената) в опитни мишки.

След това половината от гризачите са лекувани с голяма доза от съединението, което е намерено в канабиса. При тези мишки ракът се е развил в по-бавни темпове, посочва се в изданието.

Рак на гърдата

При по-внимателен анализ учените са установили, че двата рецептора CB2 и GPR55 са всъщност определящите противоракови свойства, съдържащи се в съединението.

Специалистите допълват още, че все още не е установено кой от двата рецептора е по-важен. При всички случаи, обаче, съветът на специалистите е болните от ракови заболявания да не предприемат самолечение с канабис.

Пушенето на растителния наркотик може да повлияе пагубно на мисленето и паметта. Това посочват резултати от друго проучване, което е направено от специалисти от Националния институт за злоупотребата с наркотици в САЩ.

Специалистите дори твърдят, че действието на наркотика може да продължи дни. Марихуаната влошава и уменията за шофиране, посочват учените.

В случай че канабисът се смеси с алкохолни напитки, положението може да стане много по-опасно, пише в списание New England Journal of Medicine.

Водещият автор на проучването доктор Нора Волков предупреждава, че използването на наркотика в тийнейджърските години може да има страшни последици за здравето и социализацията на подрастващите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest