ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Да забавим стареенето на мускулите

Да забавим стареенето на мускулите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Мускули

Стареенето е процес, който засяга всяка част от нашето тяло, заедно със своите последици. По-назад не остават и мускулите. Подобно на вътрешните органи, като сърце и бъбреци, мускулите постепенно губят способността си да се регенерират.

Това се дължи на факта, че химическите послания, които казват на стволовите клетки да започнат да работят с годините стават по-слаби. В резултат на това организмът отслабва, подвижността се намалява и накрая следва фаталният край.

За да забавим процесите на стареене, специалистите препоръчват умерена физическа активност. Тя увеличава мускулната маса и сила. По този начин се подобряват общият биологичен статус на всеки човек. Изследваният показват, че човек, независимо дали той е на 3 или на 103, изпълнявайки упражнения, придобива повече сила, издръжливост и мускулна маса.

Това важи както за мъжете, така и за жените. Освен това, упражненията не подобряват само силата и мускулната маса у хората.

С тях се подобряват кръвното налягане и захарният баланс на кръвта, метаболизмът и способността на тялото да поддържа постоянна температура. Състоянието на мускулите зависи както от физическата активност, така и от доброто хранене.

Поддържане на Мускули

Връзка между подмладяването на мускулите в човешкото тяло, физическата активност и забавянето на стареенето съществува. Именно на нейна база наскоро учени от калифорнийския университет Бъркли успяха да създадат лекарство, което да подсилва посланията до стволовите клетки и така да се стимулира процесът на подмладяване и заздравяване на мускулите.

Лекарството е с основна съставка протеин с названието MARK, който изпраща сигнали до стволовите клетки да започнат да ремонтират увредените мускули. При опити с възрастни хора, въпросния протеин възстановил способността им да се регенерират.

Предполага се, че неговият прием би довел до подмладяване и заздравяване на мускулите. Ако ползите му се докажат, приемът му трябва да започва около 25-30 годишна възраст, като превенция срещу стареенето на мускулите.

Резултатите от това поредно изследване също доказват категоричните ползи от физическите занимания както при възрастните, така и при младите и подрастващите.

Редовни разходки и лека физическа активност са достатъчни на всеки да поддържа жизнения си тонус, като не позволява загубата на мускули. Тяхното стареене е неизбежен процес, съпътстващ стареенето, но с леки усилия може да бъде забавен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest