ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Съвети срещу подуване на тялото

Съвети срещу подуване на тялото

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Оток
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Подуването на тялото и отоците са нещо, което сполетява повече от половината човечество в определен период на живота. Причина за това е задържането на течности в тъканите, дължащо се на голямо количество натриев хлорид. В най-честия случай това се дължи на два фактора – липса на оптимална работа на бъбреците и консумацията на много сол и солени храни.

За да се борим с подуването на тялото, трябва да установим точният причинител на проблема. Това е трудно, като се има предвид всички фактори, които могат да доведат до усложняване на състоянието.

Най-често, за изхвърляне на излишните течности от тялото се препоръчват лекарства диуретици. Вместо тях обаче могат да се използват и отвари със същия ефект. Ето рецепти за някои от тях:

Хвощ

Равни количества смлени брезови листа и полски хвощ се смесват. 2 с. л. от тази смес се заливат с 400 милилитра вряла вода. Когато изстине, се прецежда. Полученото се пие 3 пъти през целия ден.

2 с.л. ситно смлени листа от мечо грозде се заливат с 200 милилитра вряща вода. Сваряват се за 5-10 минути. Когато сместа изстине, се прецежда и се изпива за един ден.

Равни количества смачкани и сушени плодове от хвойна, брезови листа и корен от глухарче. 1 с.л. от тях се залива с 200 милилитра кипяща вода. Запарва се, докато се охлади. От получената отвара се пие по 1 с.л. преди всяко хранене.

3 части сушени листа от мечо грозде, 1 част сухи цветове от метличина и 1 част сушени корени от женско биле се смесват и се смилат. Количествата трябва задължително да се спазват. 1 с.л. от сместа се вари в 200 милилитра вряща вода до кипване. Запарва се за 25 минути и и се прецежда. От 3 до 5 пъти през деня от отварата се приемат по 100 милилитра, преди ядене.

Пиене на Вода

Друга причина за появата на отоци е недостатъчният прием на вода. Тялото се опитва да натрупа запаси, което води до задържането на количествата вода в ставите и стомаха. Пиенето на повече вода би балансирало обема, от който се нуждае тялото.

Освен това, повишеното ниво на натрий в организма също се регулира с прием на вода. Колкото повече натрий приема един човек, толкова повече вода трябва да пие, за да запази баланса. Така че – пийте повече вода, за да избегнете неприятните подувания.

Приемът на вода може да се комбинира с проста програма от упражнения. Това, в комбинация с приемане на по-малко храни съдържащи натрий, е най-добрия начин за борба с подуването на тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest