ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Две шепи ядки регулират кръвната захар

Две шепи ядки регулират кръвната захар

Ядки
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Само две шепи ядки на ден са достатъчни, за да регулират кръвната захар, сочи изследване, което е проведено от канадски специалисти. Учените препоръчват хората изцяло да заменят хляба с ядките, за да има ефект.

Специалистите са провели дълъг анализ върху 12 различни проучвания и са убедени, че тази мярка ще помогне на болните от диабет от 2 тип. Съветът е вместо дневната порция хляб болните да изяждат с гозбите по 60 ядки.

Ядките могат да бъдат каквито предпочитате – орехи или лешници, кашу или бадеми, макадамия, кедрови ядки или кестени и др. Според анализът, обаче, най-ефективни в антидиабетната си роля са два вида от тях – кашу и орехи.

Всъщност информацията, че ядките действат благоприятно при хора, страдащи от диабет, не е нова, но специалистите за първи път регистрират, че те намаляват нивата на кръвната захар.

Ядки микс

Анализът е проведен от медици от Центъра по клинична диетология и модификация на факторите към болницата Сейнт Майкъл в Торонто. Екипът на доктор Джон Сивенпайпър е провел мета-анализи на 12 клинични проучвания, в които участие са взели 450 човека, страдали от диабет тип 2.

В хода на анализа учените са забелязали положителен ефект от консумирането на ядки върху два биохимични показателя, а именно кръвната захар и гликирания хемоглобин (HbA1c).

Според учените най-голям ефект от ядките има, ако те се въведат в менюто вместо простите въглехидрати, а не замествайки продуктите, които са богати на ненаситените мазнини.

В ядките се съдържат полезни ненаситени мастни киселини, а при консумиране на до 60 грама дневно теглото ни няма да се промени, посочват специалистите. Доктор Джон Сивенпайпър пояснява, че за целта хората трябва напълно да заменят простите въглехидрати с ядки.

Простите въглехидрати се усвояват бързо от организма и покачват нивата на кръвната захар – изключете от менюто си белия ориз, хляба и всички тестени изкушения и се доверете на ядките, категорични с учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest