ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Стресът е пагубен за мъжкия фертилитет

Стресът е пагубен за мъжкия фертилитет

МаринаМарина
Джедай
46819
Стрес

Много изследвания посочват стреса като виновник за редица здравословни проблеми у човека. Такива са сърдечносъдови заболявания, астма, затлъстяване, депресия. Едно ново проучване показва още, че динамичната и напрегната среда оказва негативно влияние върху оплодителната способност на мъжете.

Фертилитета при тях може да е свързан с еректилна дисфункция или нарушена сперматогенеза. Стресът при мъжете може да намали броя на сперматозоидите, както и качеството на материала.

Според данни от сектора Репродуктивна медицина на САЩ при близо 40 % от безплодните двойки причината е мъжкият фактор. Това означава, че са налице аномалии на спермата, изразяващи се в намалено производство на сперматозоиди или в наличието на неподвижни такива.

Разбира се, и различни други здравословни проблеми могат да доведат до тези отклонения, но доказано стресът засяга в по-голяма степен мъжкия фертилитет от възрастта на индивида.

Друго проучване на Колумбийския университет в Ню Йорк изучава 193 мъже на възраст между 38 и 49 години в периода 2005-2008 година.

Сперматозоиди

За достоверността на проведеното изследване мъжете трябвало да предоставят материал от еякулата и да бъдат изследвани за нивото на стрес, което имат на работното място и в ежедневието. Съответно резултатите посочили, че при стресово натоварените мъже има намалена подвижност на сперматозоидите и голям процент морфологично увредени такива.

Тези с повече от две стресови събития в ежедневието си са и с по-лоши показатели на семенната течност, за разлика от мъжете, които до момента не са изпадали в такива ситуации.

Учените предполагат, че стресът активира освобождаване на стероидни хормони, които повлияват метаболизма на мазнините, въглехидратите и белтъчините. А те от своя страна намаляват нивото на тестостерона и производството на сперматозоиди.

В доклада се посочва, че стресовата работна среда е по-малко пагубна за оплодителната способност на мъжете, сравнена с други причини. И безработните мъже са по-рискова група от работещите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Таня Йорданова
Таня Йорданова
22.11.2014 13:36
А какво са правели мъжете по време на война? Сега "мъжете" изживяват стрес, че някоя мацка им отказала секс.
0
0