ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Пукане в ставите - опасно ли е?

Пукане в ставите - опасно ли е?

Пукане в ставите - опасно ли е?
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Всяка една става в човешкото тяло може да пука – от малките, които са на дланите и ходилата ни, до тези на китките и лактите, глезените, тазобедрените, вратните прешлени. Друг е въпросът опасно ли е това пукане и всъщност предвещава ли постоянното пукане някакъв проблем?

Специалисти от университета по здравни науки от Мериленд, САЩ – USUHS, са решили да проверят това, като са провели изследване. Резултатите са публикувани на страниците на Journal of the American Board of Family.

Учените от USUHS са започнали изследването и поради още една причина – до момента съществуваха различни данни от други изследвания, при които се отхвърля или се доказва връзката между пукането на ставите на ръцете и артрозата.

В изследването участие са взели 215 души, които са се включили в проучването доброволно. Всички доброволци са били на възраст между 50 и 89 години. При 135 от тях е потвърдена диагнозата артроза, а останалите нямат подобно заболяване, отбелязва се в изследването.

Учените са наблюдавали състоянието на дясната ръка на всички участници в продължение на пет години. Резултатите показват, че на 1/5 от доброволците им пукат ставите, а 18 на сто от тази група имат артрозни изменения.

Освен това при 21.5 % от участниците, на които не им пукат ставите, се забелязват артрозни изменения.

Пукане в ставите - опасно ли е?

Заключението на екипа е, че пукането на ставите не може да се приема за рисков фактор, който води до артроза, без значение с каква честота или продължителност се отчита.

Друго проучване, което е проведено преди 20-тина години, свързва хроничното пукане на ставите по тялото, с по-висока вероятност за оток на ръцете и проблеми с хващането. Изследването е проведено от специалисти от Mount Carmel Diseases и в него са участвали около 300 пациенти, които са били над 45 годишни.

При нито един от участниците в изследването не е било открито възпалително, раково или нервно-мускулно заболяване. И при това проучване учените не намират основание да потвърдят, че пукането на ставите е рисков фактор за артрозата.

Те намират връзка между консумацията на алкохолни напитки, тютюнопушенето, чупливите нокти и професиите, в които се работи с ръце и пукането на ставите.

Нобеловият лауреат доктор Доналд Ангър също прави подобно заключение – той твърди, че в продължение на шест години изпуква кокалчетата на лявата си ръка умишлено. След този период, изследвания показват, че няма артритни изменения в нито една от двете ръце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest