ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Женените мъже са по-дебели от ергените

Женените мъже са по-дебели от ергените

МаринаМарина
Джедай
46818
Семейни двойки
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Бракът е част от мечтите на много хора, но когато той стане реалност, нещата често се променят. Оказва се обаче, че не само жените, но и представителите на силния пол търпят физиологически промени в резултат на спокойния семеен живот. И вече е доказано, че семейните мъже са по-склонни да наддават на килограми и са по-пълни от ергените.

Статистиката сочи, че семейните двойки, при които са преминали две и повече години от съвместния им живот, са по-склонни да наддават на килограми. Резултатът бил средно по 30 килограма на година. Интересно е, че за същия период от време при хората, живеещи на семейна начала, не се наблюдава тази тенденция.

Като причина се изтъква фактът, че мъжът и жената след сключването на брак по-често похапват заедно, изкушавайки се един друг. Започва бавна промяна на хранителния режим - с по-късни вечери или консумация на повече тестени и сладки изделия.

Също специалистите посочват и готвенето на повече храна, която обаче трябва да бъде изядена. При семейните двойки се наблюдава и по-често гледане на телевизия, а всички знаем как вкусно се похапват пуканки пред малкия екран.

Не на последно място, като причина за напълняването се посочва и психогенният фактор. С годините в търсене на перфектната половинка човек вярва, че външният вид ще му помогне. И в монета на постигане на целта всичко се опропастява. Сигурността на брака успокоява човек, но и променя фигурата му.

Едно интересно проучване проучило 160 млади семейства, чийто физиологичен статус е бил проследен за период от 4 години. Те периодично трябвало да оценяват по десетобалната система своя брак и удовлетвореността от него. В това време са правени измервания и на теглото на съпрузите.

Сватба

Експериментът показал, че за всяка седмица на удовлетвореност от брака, всеки от тях наддавал по килограм. И в годините след сватбения марш човек спира да изпитва нуждата да привлича партньора до себе си, защото смята, че го има завинаги.

Разбира се, това е грешна стъпка според много автори. Не бива да се забравя, че нормалното тегло благоприятства и доброто здраве, а не само външния облик.

Важна и тук е отборната игра, похапването на здравословни храни, по-често спортуване и разходки на чист въздух.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest