Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Работата на бюро може да ни убие

Работата на бюро може да ни убие

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190113
Работа

Работещите на бюро трябва да стават поне за един час на ден и да се движат, за да са сигурни, че няма да станат поредната жертва на затлъстяване или да си докарат сърдечно-съдови заболявания. Това съветват британски специалисти, цитирани от Дейли мейл.

По думите на проф. Кевин Фентън стоенето по шест или седем часа на ден на бюро е вредно за здравето на човек и трябва да се избягва. Експертът съветва служителите да разпределят времето си, така че да могат да провеждат служебните си срещи на крак. Ако пък подобна дейност не е включена в работата им, то тогава поне да пият кафе прави или да обядват, за да постоят и в изправено положение.

Професор Фентът е убеден, че именно засиленото движение е „чудодейният лек“, срещу рака, сърдечно-съдовите заболявания и разклатеното психическо здраве. Ученият приканва работещите в офис да отделят пари за благотворителност всеки път, когато, вместо да използват стълбите, се возят на асансьор.

Преди време професори от Харвард заявиха, че перманентното седене е не по-малко вредно за здравето ни от тютюнопушенето. Нещо повече - според учените седенето твърде дълго е основният виновник за множество смъртни случаи в цял свят.

Стълби

Стоенето подобрява стойката и следователно намалява болките в гърба, подобрява кръвообращението и следователно сърдечно-съдовото здраве и също така стимулира по-голяма подвижност като цяло. Ако сте прави, вероятно ще се движите малко повече. Няма минимално време за стоене, но трябва да внимавате да не седите шест-седем часа на ден", казва проф. Фентън.

Освен това стоенето ускорява сърдечния пулс с около десет удара в минута, а това според учените изгаря допълнителни 0.7 калории на минута или иначе казано по 50 калории на час.

Професор Фентън е сигурен, че ако не прекарват по толкова много време на бюрото си, хората ще са заредени с повече енергия и изкачването на стълби няма да им се струва толкова непосилна задача. Използването на класически стълби изгаря още три допълнителни калории. Ако това се прави по много пъти на ден, резултатът съвсем скоро ще бъде видим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest