ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Обществото на анонимните шопингхолици

Обществото на анонимните шопингхолици

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
2413k
Шопингмания

Трудно може да ни мине през ума, че хората, които страдат от т.нар. шопингмания, имат нужда от лечение, точно както алкохолиците.

В Америка шопингхолията е изключително разпространен проблем. Дотолкова е завладял мозъците не само на жени, а и на мъже, че явлението е по-разпространено психическо разтройство дори и от депресията.

Именно затова за изпадналите в неволя поради прекалено и неконтролируемо харчене на пари са сформирали специално общество на анонимните длъжници.

Натрапчивата необходимост от пазаруване е дефинирана като психическо разстройство още преди 20 г. Зависимостта от обикаляне по магазините с цел всевъзможни покупки започва съвсем невинно – като шопингтур за удоволствие и отдих.

Шопинг

Всички дами знаят, че един нов чифт обувки например могат да ги накарат да възвърнат лъчезарното си настроение.

Проблемът е на лице, когато малките радости от пазаруване придобият размера на неконтролируемо и неразумно желание за придобивки. В този етап мозъкът се съсредоточава не върху притежанието на конкретна стока и вещ, а върху манията по самия момент на пазаруване.

Чувството, което възниква у шопингхолика е съизмеримо с наркозависимост – носи удовлетворение, облекчение, възбуда и предизвикателство.

Анонимните длъжници са различни. Някои харчат всеки ден, други по-рядко; някои купуват точно определени стоки като бижута, техника и т.н., а друга част просто пазаруват каквото им падне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest