Ezine.bg»Статии»Семейство»Тийнейджъри»Смартфоните влошават успеха на учениците

Смартфоните влошават успеха на учениците

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190112
Смартфон
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Тези от малчуганите, които отделят много време на мобилните си апарати, имат сравнително лош успех в училище, показва ново изследване на японското министерство на образованието.

Около петнадесет процента от учениците на 11-годишна възраст и почти половината от последния клас на прогимназията (14-15-годишни) казват, че прекарват повече от час, взирайки се в екрана на мобилното си устройство, информира Франс прес.

Изследването показало, че децата на по 11 години, които се занимават с телефона си само тридесет минути или дори по-малко, получават с 12-14 точки повече по японски език от тези, които отделят по 4 часа на смартфона си.

По математика пък се наблюдава разлика от 13 до 17 точки. При по-големите учащи също се забелязва немалка разлика. Чрез графики всички тези различия могат много добре да се видят. Става напълно ясно, че колкото повече един подрастващ прекарва пред мобилния си апарат, толкова по-занижен е неговият успех.

Същото изследване сочи, че подрастващите отделят все повече време и на видеоигрите. При учениците от началото училище то се е увеличило с 9 процента, а при по-големите-с 11 процента. Всъщност по-големите ученици посвещават на видео игрите по четири часа на ден.

Ученици

Оказва се също така, че за родители не е толкова лесно да убедят децата си да отделят по-малко време на мобилните си устройства. Още повече, че е почти невъзможно учениците, които сами се прибират от училище, да не носят със себе си такъв апарат. Освен това изследвания сочат, че мобилният телефон е необходим за по-лесното интегриране на подрастващия в приятелска група, което напълно изключва вероятността ученикът да пожелае да се раздели с него.

Въпреки това експертите в областта на образованието съветват да бъде приложен контрол от страна на възрастните в семейството. Това би могло да се случи като се въведат някои правила.

Ясно е вече, че използването на мобилен телефон няма как да се забрани изцяло, но със сигурност може да се ограничи. За целта родителят може да каже на детето, че употребата на телефон не му е разрешена след определен час на денонощието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest