ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Медитацията блокира болестотворни гени

Медитацията блокира болестотворни гени

медитация
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Чрез медитацията могат да се променят някои гени, твърдят учени от Франция, САЩ и Испания. Специалистите смятат, че процесът на медитация може да блокира производството на протеини, контролиращи гените, които са виновни за появата на различни болести.

До момента медитирането беше познато като метод за индивидуално отпускане, който помага най-вече за справянето с емоциите, които бушуват в нас. Новото проучване обаче показва, че медитацията има изключително влияние и върху мозъка. Според резултатите медитирането прави гените, които пречат за развитието на някои заболявания, по-активни.

Експертите твърдят, че това проучване напълно оборва вярването, че закодираното в гените на всеки човек, не подлежи на никаква промяна. Вероятно някои гени реагират на медитирането заради по-бързото освобождаване на кортизол в стресови ситуации, пише на своите страници списание Medical News Today.

Разбира се, това е само едно от предимствата на медитацията. Ежедневието ни е повлияно от много негативни емоции – гняв, страх, омраза и др. Тези човешки емоции влияят по определен начин на всеки човек и обикновено водят след себе си други негативни усещания.

Например, ако човек бъде предаден, той става изключителен мнителен към околните. С други думи негативните емоции ни правят несигурни, а медитацията може да помогне да се преодолеят тези усещания.

Чрез нея човек постига състояние на спокойствие и удовлетвореност – стресът напълно изчезва от съзнанието. При редовна медитация човек става по-стабилен емоционално, усещането за тревожност и напрежение постепенно намалява, концентрацията се подобрява. Медитацията носи хармония и помага на човек да се чувства пълноценен и щастлив.

Медитацията е пълно отпускане на ума, а един от основните митове, които са свързани с тази практика е, че медитацията е концентрация. Медитацията е пълно отпускане на съзнанието, а концентрацията е полза от нея.

Друг мит, който е свързан с тази практика е, че човек трябва да изповядва определена религия, за да медитира. В това също няма нищо вярно – за медитацията няма ограничение по никакъв начин, тя може да помогне на всички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest