ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Да забавим стареенето на сърцето

Да забавим стареенето на сърцето

Сърдечно Здраве
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване-13%
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
6.96 лв.
Виж ››

Според американски учени инфарктите се увеличават сред жените в период на менопауза, заради стареенето на сърцето и на артериалните клетки, а не заради самата менопауза.

Учените от Медицинския институт към университета „Джон Хопкинс“ обясняват, че няма резултати, които да доказват, че инфарктите завършват по-често с фатален изход след навлизане в менопаузата.

Причината инфарктите да са по-чести след менопаузата е в това, че клетките на сърцето и артериите започват да стареят, както се случва с всяка друга тъкан в организма.

Но какво можем да направим, за да поддържаме сърцето си здраво? Според научни изследвания, упражненията са идеален начин да забавим процесите на стареене и да понижим риска от минимум 24 заболявания, между които и сърдечно-съдови.

Според учените, провели това изследване, достатъчно е всеки възрастен човек да отделя поне половин час дневно за физическата си тренировка. Не е необходими натоварването да бъде голямо.

Старостта можем да забавим и като се храним здравословно и правилно и премахнем вредните навици от живота си.

Ядене на Риба

Използването на куркума също забавя стареенето на сърцето благодарение на химическата съставка, която се съдържа в корена й. Според източници, тази съставка действа по същия начин, както въздействат и аеробните упражнения.

Коренът от куркума присъства в азиатската медицина от стотици години. През последните години научни изследвания потвърждават, че три от съставките, които се намират в корена на подправката, имат мощно противовъзпалително и антиоксидантно свойство. Известни са като куркуминоиди.

За здраво сърце не пропускайте да похапвате и риба – тя е богата на омега-3 мастни киселини, които защитават организма от различни заболявания, включително сърдечно-съдови.

Можете да си позволявате и чаша червено вино, смятат специалисти – в него се съдържа натурална съставка – ресвератрол.

Тази съставка ограничава дегенеративните процеси в сърцето, които са свързани със стареенето, твърди професор Томас Прола, който работи в Университета на Уисконсин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest