ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Броколите облекчават симптомите на аутизъм

Броколите облекчават симптомите на аутизъм

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190301
Аутизъм
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Веществата, които се съдържат в броколите, са направо чудодейни и могат да облекчат симптомите на аутизма, сочи ново проучване, цитирано от списание PNAS.

Получените резултати са от изследване, в което са участвали 40 деца и младежи, на възраст между 13 и 27 години. Изследователите забелязали, че настъпило подобрение в състоянието на участниците, които започнали всеки ден да приемат сулфорафан, съдържащ се в броколите.

Аутистите подобрили комуникацията си и по-уверено демонстрирали социални умения. Химикалът, заради който броколите имат лек нагарчащ вкус, действа успокояващо на подрастващите аутисти. Направеното откритие може да послужи на учените в разработването на лекарство срещу аутизма.

Надяваме се, че новите данни могат да помогнат за намирането на лечение на болестта, което да подобрява симптомите като коригира някои основни клетъчни механизми, обясни водещият автор на изследването, професор по фармакология в САЩ д-р Пол Талалей.

Повечето учени са съгласни, че новите открития са от значение, но според тях е прекалено рано да се заяви категорично, че броколите лекуват аутизъм.

Броколи

Преди време родителка заяви, че се е преборила с разстройството на детето си, след като го е подложила на специално меню. Тя премахнала всички храни, съдържащи натриев глутамат /Е 621, Е 631/ от чинията на дъщеря си и така симптомите на болестта малко по малко изчезнали. Въпреки това обаче до момента няма научно потвърждение на нейната теория.

Аутизмът представлява разстройство на мозъка, което някои специалисти отказват да нарекат болест. Хората с аутизъм имат сериозно проблеми с комуникацията и се затварят в себе си.

През последните десетилетия броят на децата с аутизъм се увеличава многократно в световен мащаб, сочат данните на неправителствените организации.

Според статистиката едно на всеки 88 деца в света страда от аутизъм, като по-уязвими към него са момчетата. Около 140 000 души в България страдат от аутистични разстройства. Това състояние е станало причина за много проучвания, но първопричинителите му все още са мистерия за учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest