ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Най-допусканите грешки при лицевите опори

Най-допусканите грешки при лицевите опори

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k149
Лицеви Опори

Чрез лицевите опори се развиват различни мускулни групи в тялото, но макар да изглеждат лесно упражнение, много често при тях се допускат грешки, които убиват ефективността им.

Чрез няколко елементарни грешки при правенето на това упражнение можете и да се контузите сериозно, докато се опитвате да изваете тялото си.

1. Само изтласкването е важно – за лицевите опори не е важна само силата, с която избутвате тялото си. Когато правите това упражнение, трябва да сте еднакво съсредоточени, както към изтласкването, така и към спускането на тялото.

Не се оставяйте само на гравитацията да ви придърпва към земята, а следете всеки сантиметър от тялото си, докато се спускате обратно към земята.

2. Разтварянето на ръцете – когато правите лицеви опори разстоянието между дланите на ръцете ви трябва да е колкото широчината на раменете ви.

Ако разположите ръцете си на по-голямо от необходимото разстояние, ще натоварите повече раменете, но няма да постигнете търсения ефект. Същото важи и ако сближите ръцете си прекалено много.

3. Изгърбването – по време на лицевите опори тялото трябва да е право като дъска – главата, раменете, торсът и краката ви трябва да са на една линия. Затова трябва внимателно да следите положението на дупето и гърба. Най-ефективно ще е, ако правите упражнението срещу огледало.

4. Наведена глава – често се случва човек да навежда главата си към пода в стремежа си по-бързо да го докосне. Това не помага при упражнението и само увеличава напрежението във врата.

Освен това наведената глава може да доведе и до сериозна контузия. Лицевата опора е успешна, когато гърдите, а не носът ви са на сантиметри от земята, а тялото остане стегнато.

5. Пръстите – много хора правят лицевите опри с пръсти, които се докосват един друг, а те трябва да са разтворени, все едно искате да сграбчите земята.

В най-добрите случаи човек може да направи 10 лицеви опори без почивка и много рядко между 20-30. Но не броят е важен, а правилно изпълненото упражнение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest