ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Музиката подобрява продуктивността в офиса

Музиката подобрява продуктивността в офиса

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190309
Работа

Много служители предпочитат да слушат музика, докато изпълняват работните си задължения. Музикалният фон обаче не само, че прави обстановката в офиса по-приятна, но подобрява изпълнението на задачите при 80 процента от хората, пише вестник Дейли мейл.

Без значение дали служителите се наслаждават на класическа музика или на поп, тя ускорява въвеждането на информация, редактирането на данни и решаването на проблеми. В същото време музиката подобрява и точността.

Проучването, което е проведено от Майндлаб интернешънъл в Брайтън, сочи още, че офисите, където цари пълна тишина, са най-непродуктивни.

След опита, който изследователите провели, станало ясно, че 88 процента от доброволците били най-точни, докато звучи музика, а 81 процента от тях дори по-бързи.

Все пак експертите откриват, че всяка дейност се благоприятства от различен тип музика. Класическата музика например действа добре на попълването на данъчни декларации, тъй като стимулирала математическите способности.

Музика

Любопитно е още, че парчетата на Джъстин Бийбър и Джеси Джей ускоряват въвеждането на данни. Денсмузиката пък действа положителни при проверка на правописа и редактирането на текстове.

Докато, ако работят в пълна тишина, хората допускат сравнително повече правописни и математически грешки. При въвеждането на данни на музикален фон почти не се наблюдават неточности.

Несъмнено музиката е отлично средство за увеличаване на ефективността на работната сила. Тя влия добре на служителите, тъй като мотивира духа им и подобрява възпроизводителността, смятат от Майндлаб интернешънъл.

Според по-старо проучване музиката влияе добре на работния процес, тъй като повишава концентрацията, изолирайки ни от обкръжението. Освен това според същото изследване по-добре се работи, ако се слушат добре познати вече парчета, защото в противен случай вниманието на човек може да се прикове към текста на песента или към значението на думите.

Поради тази причина някои специалисти дори са на мнение, че е по-практично да се слуша музика без текст. Оказва се също така, че има голяма разлика между това дали ще слушате музика със слушалки, или заедно с останалите си колеги. По думите на специалистите колективното слушане също може да повлияе разконцентрирващо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest