Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Къде да спят новородените?

Къде да спят новородените?

МаринаМарина
Джедай
4687
Мама и Бебе

Дискусиите за здравословното хранене на децата, начин на отглеждане, възпитание, както и къде е най-добре да спят те, са безкрайни и често не довеждат до единно решение.

Последни изследвания в областта обаче посочват, че спането на диван или друга мека мебел е опасно за здравето на кърмачетата. Според Американската академия по педиатрия, най-безопасно за детето е да спи в детското креватче. В противен случай според доклада, опасностите за живота му са големи.

За целта на проучването са изследвани смъртните случаи на кърмачета (спящи по канапета и дивани) от 24 държави, за периода 2004–2012 година.

Специалистите смятат, че основната причина спането извън детското креватче да бъде опасно, е че децата могат да се изтърколят и да заспят поставени с лицето надолу.

След анализ на всички данни, изследователите установили, че от 9073 смъртни случаи на кърмачета в тези държави, при 12.9 % трагедията е станала на места извън леглото на детето, върху някаква мека мебел. И в 72 % от нелепите случаи са при деца до 3-месечна възраст.

Бебета

Синдромът на внезапната детска смърт или задушаване по време на сън може да се случи както в креватчето, така и в леглото на родителите.

Едни проучвания предполагат, че е по-добре кърмещите майки да спят заедно с децата си. Така се смята, че ще кърмят по-дълго време, което разбира се е от значение за здравословното състояние на детето.

Други анализи посочват, че когато бебетата спят върху гърдите на майките си се чувстват по-добре и се справят по-лесно със стреса. За разлика от случаите, когато се използват детски креватчета.

Според д-р Бергман, децата трябва да спят при майките си до навършването на тяхната 3-годишна възраст, иначе ще бъдат изложени на 3 пъти повече стрес. Ако не са заедно има и опасност те да загубят връзката помежду си.

Разбира се, има хора, чиито навици и стил на спане ги правят опасни за кърмачетата, с които делят едно легло. Бебетата, които спят с преуморени, в нетрезво състояние, пушили, дрогирани или употребили упойващи медикаменти родители, са изложени на особено висок риск.

Проучванията показват, че рискът от появата на синдрома на внезапната детска смърт е 16 пъти по-голям, ако бебетата са изложени на тютюнев дим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest