ezine.bg»Статии»Любопитно»Иновации»Музиката, която лекува депресия

Музиката, която лекува депресия

Музика
Стилна сгъваема масичка за лаптоп-21%
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
27.50 лв.
Виж ››

Ако страдате от депресия, вече можете да я преборите без никакви медикаменти, а само с подходяща музика. Оказва се, че песента на известната британска рок група Куин – Бохемска рапсодия, е чудесен лек за депресираните. Това показват резултати от проучване, което е направено от Би Би Си.

Проучването е направено с помощта на десет композиции, за които предварително е установено, че могат да повдигнат настроението. Анкетираните са имали за задача да кажат коя песен на коя позиция трябва да застане.

Бохемска рапсодия е най-доброто парче за всеки, които е изпаднал в депресивно състояние, а веднага след великата песен се нарежда хитът на шведския квартет АББА – Dancing Queen. Британските граждани, които са участвали в проучването, са отредили третата позиция на песента Happy на Фарел Уилямс.

Сред музикалните композиции е имало и такива от класическата музика, които според изследването са били предпочитани от хора над 65-годишна възраст. Изпълнителите, които остават по-назад в класацията, са Роби Уилямс, Боб Марли, Майкъл Джексън.

Резултатите показват още, че повече от две трети от анкетираните обичат да си пускат музика, когато не се чувстват добре. Според 81 на сто от хората, музикалните произведения могат да променят настроението на човек - да му помогнат, ако минава през труден период или е болен.

Всъщност песента Бохемска рапсодия е с дължина около 6 минути и става истински популярна, когато излиза – през 1975 година. Тогава тя оглавява британските музикални класации. Песента е отново на върха в класациите и през 1991 година след смъртта на вокалиста на групата – Фреди Меркюри.

Освен с музика депресията може да бъде преборена и със спорт, сочат резултатите от друго изследване. Доктор Снехал Пинто Перейра, автор на проучването, смята, че хората между 20 и 40 години могат да намалят риска от подобни състояния, ако са по-активни физически. Учените твърдят, че физическото натоварване само три пъти за седмица ще намали опасността с 16 на сто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest