Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Интересни факти за човешкото тяло

Интересни факти за човешкото тяло

МаринаМарина
Джедай
4687
Тяло

Човешкото тяло крие много възможности и способности, за които много хора не подозират. То е пълно с изненади, като например способността на човешкия мозъка да чете до 1000 думи в минута. А ако беше компютър, то той щеше да е способен да изпълнява 38 000 трилиона операции в секунда. А най-мощният компютър изпълнява едва 0.002 % от реалния капацитета на мозъка. Нима това не е изумително?

Ако се замисли човек как усеща прилив на адреналин и пеперуди в корема, когато е влюбен, то причината отново се крие в неговия мозък. Той освобождава коктейл от хормони и невротрансмитери, които от своя страна повишават сърдечната честота и довеждат до загуба на апетит и сън.

Неоспорим факт е как хората са най-добрите бегачи на дълги разстояния на цялата планета, дори в сравнение с четирикраките животни. Всички знаем от кои животни сме произлезли, но се оказва, че сме наследили от тях и окосмяването си. То е досущ като това на шимпанзетата, казват изследователите, шегувайки се, че все пак е добре, че част от него слабо се забелязва.

Някои проучвания са установили, че едно малко парче човешка кост с големината на кибритена кутия може да издържи тегло от 9 тона. А различни други изследвания посочват как определени мускули в очите на човек се движат средно по 100 000 дневно. Ако тези движения трябва да бъдат извършени от краката, то ще трябва да бъдат изминати около 80 км.

Мозък

Интересен факт е, че 50 % от ДНК на човек е сходно с това на бананите. Нашите гени са забележително подобни на тези на другите форми на живот. Например 98% от гените ни са като на шимпанзетата, 90% - като на мишките, 85% - като на рибата зебра, 50% - като на бананите, 21% - като на червеите, 7% - като на бактерията Е.коли.

Всяко човешко тяло произвежда по 25 милиона нови клетки на всяка секунда, което означава, че на всеки 13 секунди се произвеждат повече клетки, отколкото е населението на САЩ.

И много интересно е как всъщност човешкото тяло носи богатство от 0.2 милиграма злато, по-голяма част от което е в кръвта. И ако някой притежава кръвта на 40 000 души, то той ще може да събере достатъчно злато за направата на пръстен, тежащ 8 грама.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest