ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Шизофренията се дължала на паразит в мозъка

Шизофренията се дължала на паразит в мозъка

МаринаМарина
Джедай
46819
Мозък
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Шизофренията представлява разстройство на мозъка, което се появява обикновено се между 16 и 30-годишна възраст. Причините за изявата не са съвсем ясни, но са налице различни теории, предполагащи някои рискови фактори. Към тях според специалистите спадат генетичната предразположеност на отделния индивид и вероятно някаква автоимунна генеза.

При провеждане на изследвания на мозъка на болни от шизофрения са открити още промени в определена област на мозъчната структура, а именно различно съотношение на течната съставка на мозъка при здрави и обременени хора.

Симптомите на шизофрения най-често са липсата на мотивация, социална неангажираност, нарушения на мисълта, както и появата на халюцинации.

Сега ново изследване предполага като причина за развитието на психическото разстройство паразита Toxoplasma Gondii. Интересното е, че той е виновника за развитието на токсоплазмоза, но оказва се, че една трета от случаите на шизофрения могат да бъдат причинени от този паразит.

Паразит

Грег Смит, ръководителят на проучването от университета в Пенсилвания, прави анализ на случаи на шизофрения и вероятността те да са причинени от Toxoplasma Gondii. Резултатите посочили, че близо 21.4 % от тях са причинени от опаразитяване.

Това според водещия изследването би позволило голяма част от пациентите с шизофрения да бъдат предпазени, като лечението се насочи към стопиране развитието на паразита.

Заразяването с причинителя на токсоплазмоза става често от заразено и не добре термично обработено месо, замърсена вода, контакт с котешки изпражнения съдържащи Toxoplasma Gondii. Като опасностите са по-големи при отслабена имунната система, каквато е при по-възрастните хора, бременни, деца.

Ученият допълва още, че в страните с по-широко разпространение на Toxoplasma Gondii са налице и повече случаи на шизофрения, която е една от водешите причини за инвалидност сред населението.

През 2012 година е публикуван друг доклад, посочващ паразита за виновник, довеждаш до самонараняване или самоубийства в следродилния период.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest