ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Какво лекуват морковите

Какво лекуват морковите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
Ядене на Моркови

Морковът е растение, познато на света от хилядолетия. Култивирането му започва в Централна Азия и Близкия Изток. Интересното е, че по онова време той бил обагрен във всякакви цветове и основно – в лилаво.

Това се дължало на съдържащите се в тях антоцианини - пигменти, които се съдържат в оптимални дози в боровинките, гроздето, къпините и други лилави горски плодове. Освен лилави, се срещали още бели, жълти и оранжеви моркови, но много рядко.

Лилавият цвят на морковите се запазил до шестнадесети век. Актуалният днес оранжев цвят се получил благодарение на холандски ботаници. Те направили кръстоска между мутиралите светли моркови и други видове.

Разбира се, има хиляди легенди за причината, поради която зеленчукът е претърпял промяна. Най-логичната от тях е, че оранжевите моркови са се оказали превъзхождащи останалите. Цветът си те дължат на каротеноидите, усвояващи се в човешкия организъм като витамин А.

Моркови

Днес, лилави моркови се отглеждат единствено в Афганистан. От тях се приготвя силна алкохолна напитка. В миналото морковът се е отглеждал не толкова заради грудката, колкото заради ароматните си семки и листа.

В морковите се съдържа уникална комбинация от съставки – захари, лесноразтворими белтъци, множество витамини (А, В, В1, В2, Д, Е, К, РР), органични киселини, етерични масла, както и минерали и микроелементи – желязо, калций, мед, фосфор, йод, кобалт. Те са лесно усвоими от организма.

Проучвания доказват, че след майчината кърма, морковът е първият зеленчук, който новороденото трябва да поеме под формата на сок или на каша.

Консумацията на моркови носи на организма витамин В, отговорник за добрата способност за концентрация и добрата памет. Освен това именно той ни помага да се борим с ежедневния стрес.

Сок от Моркови

Големите количества витамин В подпомагат организма да произвежда червени кръвни телца в случай на анемия. В борбата с това заболяване се бори и витамин Е, който също е съставна част от морковите.

Провитаминът А, основен виновник за оранжевия цвят на вкусните моркови, се нарича още „витаминът на растежа“. Освен че е необходим за правилното развитие на организма на малките бебета и децата, той активно участва в изграждането на костите и зъбите. Големите нива от витамина прави кожата сияйна и лекуват акне.

Морковът е единственият зеленчук, в който се съдържа фалкаринолът - естествен пестицид, отделян от морковите. Изследванията установяват, че благодарение на него се намалява рискът от развитие на рак с една трета.

Ползите и лечебните свойства на морковите са толкова много, че колкото и да се изброяват, винаги ще пропуснем някое. Те доказано извличат лошия холестерол от организма, помагат при рани и пазят кожата от слънчеви изгаряния и стареене.

Имат противомикробно и противораково действие. Освен това са благоприятно средство в регулирането на мазнините. И още много други. Затова - яжте моркови за здраве и дълголетие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest