Ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Полови контакти през бременността

Полови контакти през бременността

МаринаМарина
Джедай
4687
Бременност

Голяма част от бъдещите майки усещат повишена сексуална активност по време на бременността. Причината е повишеният кръвоток в тазовата област, който предизвиква и повишена чувствителност на гениталиите у жената.

Обикновено акушер–гинеколозите препоръчват в началото след зачеването да се избягват половите сношения и особено по-грубите такива. Макар да се знае, че малкото ембрионче е защитено добре в матката, специалистите предпочитат да не се рискува.

Разбира се, такива притеснения имат и бъдещите родители, страхувайки се да не навредят на развиващия се плод. Не по-малко притеснителен се оказва и фактът, че не са сами по време на интимността и трудно могат да се отпуснат.

Според специалистите е важно да се запази интимността между мъжа и жената, независимо как те биха предпочели да го направят. Ако за единия е удоволствие, а за другия - точно обратното, изберете компромисно решение. Бременността трае средно 280 дни, което не е малко време.

Много често през първите седмици от бременността, особено ако жената е с гадене и повръщане или се чувства изморена, тя изобщо не си и помисля за близост със своята половинка. Често обаче сексуалният ѝ апетит се връща след 3–4 месеца от началото на бременността.

Към края голямото коремче е допълнителен фактор, който също би затруднил бъдещите родители. Специалистите напомнят, че половите контакти в последния месец от бременността и особено ако раждането закъснява, може да са от голяма полза.

Има доказателства, които посочват еякулата като средство за подпомагане на раждането. Това е така, защото в него се съдържат вещества, които стимулират разширяването на маточната шийка. Те се наричат простагландини и са молекули, чиято роля е да свиват и отпускат гладката мускулатура. И по този начин семенната течност играе важна роля в появата на маточни контракции и индуциране на раждането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest