Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Марихуаната изяжда мозъка ни

Марихуаната изяжда мозъка ни

Марихуана

Пушенето на канабис ежедневно изкривява структури в мозъка на човек, показва ново проучване. Учените твърдят, че редовната употреба на марихуана свива сивото вещество. За да достигнат до това заключение, специалистите са изследвали хора, които често употребяват марихуана.

Оказва се, че под действието на канабиса бялото вещество, което се намира в мозъка, започва да расте, за да компенсира загубата на жизненоважните клетки. Това проучване е първото, което доказва, че марихуаната има неврологично въздействие върху хората.

Всички тези нови изводи се добавят към останалите изследвания, които показват, че марихуаната е вредна, въпреки доводите на защитниците ѝ, които искат да бъде легализирана.

Друго проучване потвърждава, че всеки шести подрастващ пуши марихуана. Това изследване е на специалистите от Кралския колеж в Лондон – според тях този вреден навик удвоява опасността от всякакви психични разстройства, включително и от шизофрения.

Мозък

Резултатите от друго проучване обаче показват, че марихуаната всъщност може да лекува рак. След милиарди долари, които учените са похарчили в тази посока, най-накрая техни колеги от Мадрид доказват, че канабисът може да се окаже ценен в борбата с раковите заболявания.

Според специалистите туморните клетки умират, след като се изложат на тетрахидроканабинол или ТНС, което всъщност е основното психоактивно вещество в марихуаната.

Според множество проучвания, които са провеждани през годините и са публикувани в различни научни списания, съединенията изолирани от марихуаната (т.нар. канабиноиди) могат да отстранят някои симптоми на раковите заболявания. Освен това тези канабиноиди имат и антитуморен ефект, категорични са мадридските специалисти.

Учени от Харвардския университет пък са категорични, че ТНС потиска растежа на туморните образувания в белодробния рак - по този начин се намалява и разпространението на раковите клетки в организма.

Интересното е, че това вещество убива само раковите клетки и оставя здравите абсолютно непокътнати и здрави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest