ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Причини за подуване на лимфните възли

Причини за подуване на лимфните възли

МаринаМарина
Джедай
46818
Лимфни възли
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Лимфната система е част от кръвоносната и изпълнява три основни функции в човешкия организъм. Тя има транспортна функция, изразяваща се с пренос на течности, хомеостатична, с регулация на течностите в организма, и защитна функция.

Последната се изпълнява от лимфните възли, които произвеждат лимфоцити (бели кръвни клетки), играещи съществена роля в обезвреждане на навлезли в тялото бактерии, вируси, гъбички или причинители на злокачествени заболявания.

Лимфните възли се уголемяват, когато се борят с някакви причинители. Те играят жизнено важна роля в способността на тялото да се бори срещу болестотворни микроорганизми, навлизащи в тялото. И ако тези симптоми на подути лимфни възли, съпроводени от болка, не отшумят до 3–4 седмици, е желателно да се направи консултация със специалист.

Според местонахождението на лимфните възли в човешкото тяло различаваме маточни, аксиларни (под мишницата), надключични, ингвинални (в областта на слабините), коремни и други. И понеже са разположени по цялото тяло, се подуват тези, в зависимост от органа, който е засегнат.

Стрептококи

Съществуват различни заболявания, при които подуването на лимфните възли е симптом. Такива са автоимунните заболявания като ревматоиден артрит, Лупус еритематозус, инфекциозна мононуклеоза, лимфома на Ходжкин, морбили, херпес зостер, туберкулоза, паротит, саркоидоза и други.

Ааденовирусната инфекция, цитомегаловируса, Епщаин Бар вируса (причинител на инфекциозната мононуклеоза), варицелата, стафилококите и стрептококите, причинителят на туберкулозата, хепрес вивусите и вирусът на СПИН са най-честите причинители, водещи до подуване на лимфните възли.

Най-често се засягат възлите, които са разположени по главата, областта на врата, подмишниците и в ингвиналната област.

Симптомите се характеризират с подути лимфни възли и болка в областта заради натиск върху съседните тъкани. Може да се наблюдава и повишена температура, нощно изпотяване, загуба на апетит, нестихваща кашлица в зависимост от причинителя. Характерно за бактериалните инфекции е и образуването на абсцес и язва в областта на подутия лимфен възел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest