ezine.bg»Статии»Семейство»Тийнейджъри»Коя храна е подходяща за тийнейджърите?

Коя храна е подходяща за тийнейджърите?

МаринаМарина
Джедай
46821
Хранене при тийнейджъри
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Тийнейджърството за всеки човек е период, който представлява голямо предизвикателство, както за него, така и за неговите родители. Този момент се характеризира с честа смяна на настроенията у младежите, както и високи амбиции да бъдат харесвани на всяка цена.

Хормоналният пик в периода на пубертета може да доведе до наддаване на килограми, особено при момичетата. Те изпадат в депресии, смятайки, че не изглеждат добре и това често ги кара да се подлагат на безумни диети.

Истината е, че в този период растящият организъм се нуждае от много хранителни вещества и енергия. По тази причина ще е достатъчно похапването на здравословна храна, а не гладуване. Подрастващите трябва да бъдат научени от малки, че и споруването е много важно за доборто физическо и психическо благосъстояние.

За добър хранителен режим при тийнейджърите специалистите съветват да не се пропуска закуската. Тя да бъде добре балансирана, както и останалите хранения за обяд и вечеря, защото липсата на храна не е правилен начин за регулиране на телесното тегло, допълват те.

тийнейджъри

Разбира се храната трябва да е подбрана според индивидуалните нужди на организъма, метаболизма, физическото здраве и според активността в ежедневието.

Залагайте на плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни, прясно изцедените сокове и домашно приготвената храна.

Ролята на родителите тук е много голяма. Те не трябва да бъдат прекалено напористи, а да обясняват на децата си, че начинът на хранене и вида на продуктите са разковничено, човек да бъде здрав и с нормално телесно тегло.

Удовлетворявайте жеалнията им за сладко или газирани напитки, но нека те да не са неразделна част от вашия списък в магазина. И купувайки пакетирани храни, то четете съдържанието на опаковките, и избирайте тези с по-малко вредни захари и съставки.

Пазарувайте с децата си, за да могат и те да се чувстват свободни да избират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest