ezine.bg»Статии»Интимно»Здрава сперма, здрав мъж

Здрава сперма, здрав мъж

Мъже
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

При мъжете, които имат проблеми с плодовитостта, има по-голям риск да имат здравословни неразположения, свързани с кръвното налягане, хормоните, кожата и не на последно място с кръвоносните съдове, пише Дейли мейл, позовавайки се на изследване на американски учени.

Известно е, че мъжете, които са безплодни, умират на по-ранна възраст от останалите господа. Освен това тези мъже често страдат от сърдечни заболявания.

Това потвърждава и професор Майкъл Айзънбърг, който работи в Станфордския университет. Професор Айзънбърг обяснява, че ако 15 на сто от двойките имат проблем със зачеването, при половината от тези случаи проблемът се дължи на лошо качество на спермата.

Специалистът е категоричен, че мъжете, които са наясно, че имат подобен проблем, задължително трябва да се изследват и за някакви други заболявания. Учените достигат до този извод, след като са провели проучване, в което са разгледали 9387 медицински карти на мъже, които са между 30 и 50 годишни.

Анализът, който са направили специалистите, е обхванал периода от 1994 година до 2011 година. Информацията, която е била необходима на учените, е била свързана основно с качеството на семенната течност на господата – подвижност, концентрация и обем. Около 50 на сто от проблемите с безплодието били свързани с аномалии в сперматозоидите, отбелязват учените.

44 процента от мъжете имали и други проблеми със здравословното си състояние – високо кръвно налягане, съдови аномалии, болести на сърцето и пр. Колкото повече аномалии се откриват в семенната течност, толкова повече се увеличава и рискът от болести на кожата или хормонални разстройства, отбелязват учените.

Сперма

Оказва, че в това няма нищо учудващо – 15 на сто от гените са свързани с репродуктивната функция, а повечето от тези гени са свързани и с други функции на организма.

Друго проучване пък показва, че стресът в ежедневието влияе на качеството на спермата. Изследването е дело на учени от Колумбийския университет, САЩ и в него участие са взели 193 мъже.

Всички участници са били на възраст между 38 и 49 години. Учените са проучвали работата на тези господа, начина им на живот и т.н. Според резултатите стресиращите събития действително влошават качеството на спермата, но в тези събития не се включва стресът в работния процес, подчертават учените.

Според тях той не е рисков фактор, макар че до известна степен може да повлияе на репродуктивните способности на мъжа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest